fbpx

Как да приготвите грил марината?

Грил майсторите знаят, че не могат просто да сложат месото върху скарата и да започнат печенето – доброто барбекю изисква предварителна подготовка. И със сигурност един от най-важните елементи, за които трябва да се погрижите, е маринатата.

Тук ще ви представим нашите изпитани насоки как да я приготвите, за да пренесете барбекю рецептите си на следващото ниво.

Защо е важно да използвате марината?

Ако е приготвена добре, тя има три основни плюса:

• Придава на грилованото месо приятен вкус и аромат.
• Прави го по-крехко и сочно.
• Предпазва го от изгаряне, ако скарата е много нагорещена.

Дори да сте подбрали качествени продукти, без марината резултатът от печенето може да е сухо и жилаво месо – именно затова е важно да бъдете търпеливи и да отделите достатъчно време за приготвянето ѝ. Като споменахме това…

За колко време да оставите продуктите в маринатата?

За по-крехките меса (риба и по-деликатно птиче месо) между 20 минути и 1-2 часа са напълно достатъчни. По-жилавите и големи парчета месо (червено и бяло) препоръчваме да мариновате поне за няколко часа, в най-добрия случай за през нощта. Така ще сте сигурни, че те ще станат крехки и ще поемат достатъчно от вкуса и аромата.

Внимавайте да не прекалите с времето за мариноване: ако месото престои повече от 24 часа, може да стане твърде крехко и неподходящо за гриловане.

Когато слагате маринованото месо в хладилника, препоръчваме да го поставите в стъклен или керамичен съд, тъй като металът и пластмасата могат да променят вкуса. Но и класическите прозрачни пликове с цип също ще ви свършат работа.

Как да приготвите вкусна марината?

Всъщност базовата рецепта за нея е много проста и включва само няколко основни компонента:

• Кисела съставка, която ще направи месото по-крехко: лимонов сок, оцет или домати.
• Мазнина – най-често се използва зехтин.
• Подправки. Основните са сол, черен пипер и билки, но може да се добавят много други, сред които и сладки съставки, които да създадат баланс. За да постигнете богат вкус и да улесните печенето, ви препоръчваме да използвате готовите комбинации от подправки и билки Picantina Grillhouse.
• Допълнителна течност, например вода, бира или уиски.

Разбира се, това са само базовите съставки. Можете да експериментирате с комбинирането им, за да откриете своята любима рецепта. По-долу ще ви представим и нашите насоки и рецепти за мариноването на различните видове месо.

За червено месо

Свинското, телешкото и говеждото са по-жилави, затова задължително ги мариновайте поне за няколко часа. По-семплите рецепти ще ви свършат страхотна работа, но не пропускайте да изпробвате добавянето на горчица или алкохол, например бира или уиски. Те са много подходящи за този вид месо.

Изпробвайте нашите идеи:
Ароматни пържоли
• Глазирани свински ребърца с уиски

За бяло месо

Гърдите обикновено са по-сухи и е по-лесно да изгорят на скарата. Затова за тях заложете на по-мазна марината. За останалите видове птиче месо можете да използвате стандартното съотношение на съставки. Само внимавайте да не прекалите с киселия компонент, тъй като той може да увреди външната част на месото.

Опитайте рецептата ни за пилешки шишчета на грил.

За риба и морски дарове

Най-важното е никога не ги мариновате за повече от 30 минути, тъй като са много крехки и могат да станат ронливи. И тук можете да експериментирате с подправките, за да създадете по-богат вкус: например с чесън, босилек, девисил. Кристалчетатата морска сол също перфектно допълват вкуса на морските изкушения – именно затова са ключова съставка в Picantina Grillhouse за риба.

Вижте идеята ни за маринован стек от риба тон.

Пригответе лесна, вкусна и ароматна марината с Picantina Grillhouse: нашата селекция от внимателно подбрани натурални подправки и билки. С нея ще постигнете майсторски резултат, който ще впечатли всички гости на уикенд барбекюто ви.

  Харесай
  Харесай