
Съставки:
Свински ребра - около 700-900г
Необходими продукти за марината на ребрата:
2 ч.л. горчица
2-3 с.л. Picantina GRILLHOUSE микс от подправки за червено месо
1 с.л. мед
6 с.л. ябълково пюре
1 с.л. зехтин екстра върджин
Необходими продукти за уиски соса:
200 мл. уиски
2 с.л. горчица
120 г. кетчуп
3 с.л. кафява захар
2 с.л. бял оцет
2 с.л. соев сос
1/2 ч.л. Picantina морска сол (солничка)
1/2 ч.л. Picantina микс пипери (мелничка)
1 ч.л. Picantina чесън на гранули (солничка)
Използвани продукти:




Глазирани свински ребърца с уиски сос
Начин на приготвяне:
Рецептата се приготвя на няколко етапа:
- мариноване на ребрата
- задушаване на слаб огън и след това
- печене
Използваме момента, докато ребрата се задушават, за да приготвим уиски соса.
Начин на приготвяне на ребрата:
- Почистваме ребрата от ципата, ако не са почистени.
- Смесваме в купичка всички продукти за маринатата. Мажем свинските ребра и увиваме в алуминиево фолио. Прибираме в хладилник или някъде на студено за около 30 минути.
- Палим барбекюто и оставяме дървените въглища да изгорят напълно.
- Слагаме на тлеещ огън/жар (около 70С°-90С°), заедно с фолиото на барбекюто за около 30 минути, за да се задушат и поемат от чудесния микс от подправки.
Докато ребрата се задушават, приготвяме уиски соса.
- Смесваме всички продукти в дълбок съд на силен огън. След като заври, намаляме огъня и готвим до сгъстяване за около 10 минути. Разбъркваме на няколко минути.
- След като ребрата са се задушили, ги махаме от барбекюто и го палим отново. Огънят не трябва да е прекалено силен, за да не изгорят.
- Махаме фолиото от ребрата и ги слагаме да се пекат за около 9-10 минути от всяка страна. Огънят НЕ трябва да допира месото по време на печенето.
- Оставяме да се пекат за 5-6 минути и мажем от горната страна с уиски соса. Печем още 5-6 минути (общо 10 минути от едната страна). Повтаряме процеса на печене и от другата страна.
Сервираме с уиски сос, печени картофки или други зеленчуци.
Съвети:
- За барбекюто използваме най-широко разпространените обикновени дървени въглища, но може да се използват и въглища, които са специално за опушване на месо. В този случай може да ги опушим без фолио, за да поемат повече от пушека.
- След като оставихме въглищата да изгорят напълно и температурата да падне под 100°C, тогава сложихме и ребрата да се задушат. Добре е процесът да се случва на температура до 90°C.
- При по-продължително опушване (без фолио), трябва да внимаваме температурата да не спадне прекалено много.
- Друг важен момент е, че месото трябва да е студено, а когато е мариновано предварително, то поема още по-добре ароматите и вкусовете.
- Изключително много трябва да внимаваме при работата с барбекюто. Добре е да използваме щипки и ръкавици, които да предпазят ръцете ни от горещия дим и топлината, за да предотвратим изгаряния.
Гледайте цялата ВИДЕО рецепта в INSTAGRAM
Вижте тази публикация в Instagram.
Picantina. Подправено с вкус.