Съставки:

Свински ребра - около 700-900г

Необходими продукти за марината на ребрата:
2 ч.л. горчица
2-3 с.л. Picantina GRILLHOUSE Steak
1 с.л. мед
6 с.л. ябълково пюре
1 с.л. зехтин екстра върджин


Необходими продукти за уиски соса:

200 мл. уиски
2 с.л. горчица
120 г. кетчуп
3 с.л. кафява захар
2 с.л. бял оцет
2 с.л. соев сос
1/2 ч.л. Picantina морска сол (солничка)
1/2 ч.л. Picantina микс пипери (мелничка)
1 ч.л. Picantina чесън на гранули (солничка)

Използвани продукти:

Глазирани свински ребърца с уиски сос

Приготвяне
90 (със задушаване и мариноване) мин
Порции
4
Трудност
Лесна

Начин на приготвяне:

Рецептата се приготвя на няколко етапа:

  1. мариноване на ребрата
  2. задушаване на слаб огън и след това
  3. печене.

Използвайте момента, докато ребрата се задушават, да приготвите уиски соса. 

Начин на приготвяне на ребрата:

  1. Почистете ребрата от ципата, ако не са почистени.
  2. Смесете в купичка всички продукти за маринатата. Намажете свинските ребра и увийте в алуминиево фолио. Приберете в хладилник или някъде на студено за около 30 минути.
  3. Запалете барбекюто и оставете дървените въглища да изгорят напълно.
  4. Сложете на тлеещ огън/жар (около 70С°-90С°), заедно с фолиото на барбекюто за около 30 минути, за да се задушат и поемат от чудесния микс от подправки.

Докато ребрата се задушават, пригответе уиски соса.

  1. Смесете всички продукти в дълбок съд и сложете на силен огън. След като заври, намалете огъня и гответе до сгъстяване за около 10 минути. Разбърквайте на няколко минути.
  2. След като ребрата са се задушили, махнете ги от барбекюто и го запалете отново. Огънят не трябва да е прекалено силен, за да не изгорят.
  3. Махнете фолиото от ребрата и ги сложете да се пекат за около 9-10 минути от всяка страна. Огънят НЕ трябва да допира месото по време на печенето!
  4. Оставете да се пекат за 5-6 минути и намажете от горната страна с уиски соса. Печете още 5-6 минути (Общо 10 минути от едната страна). Повторете процеса на печене и от другата страна.

Сервирайте с уиски сос, печени картофки или други зеленчуци.

Съвети:

  1. За барбекюто използвахме най-широко разпространените обикновени дървени въглища, но може да потърсите въглища, които са специално за опушване на месо. В този случай може да ги опушите без фолио, за да поемат повече от пушека.
  2. След като оставихме въглищата да изгорят напълно и температурата да падне под 100С, тогава сложихме и ребрата да се задушат. Добре е процесът да се случва на температура до 90С.
  3. При по-продължително опушване (без фолио), внимавайте температурата да не спадне прекалено много.
  4. Друг важен момент е, че месото трябва да е студено, а когато е мариновано предварително, то поема още по-добре ароматите и вкусовете.
  5. Изключително много внимавайте при работата с барбекюто! Използвайте щипки и ръкавици, които да предпазят ръцете ви от горещия дим и топлината, за да предотвратите изгаряния!

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Picantina (@picantina.bg)

Picantina. Подправено с вкус.