Имате ли тези подправки у дома?
II-ва част
Прочете ли първа част на статията ни за най-необходимите подправки във всяка кухня?
Ако не си, направи го сега, защото II-ра част продължава с нови 5, които ще те изненадат.
РИГАН
От риганът може да усетите топъл, пиперлив и сладък аромат. Подправката може да се похвали с високи нива на витамин К, манган, желязо, калций и диетични фибри. „Орегано“ означава „планинска радост“, а тази билка несъмнено е донесла радост на кулинарните любители. Той се свързва с италианската кухня и е незаменима подправка към сосове за пица и спагети. Използва се широко в средиземноморското, балканското и мексиканското готвене.
Пресният риган може да се хвърля отгоре на пица, в салати, в омлет и пасва много добре в комбинация с гъби и лук. В българската традиционна кухня се поръсва върху супи, риба, плакии и месни ястия.
МАЩЕРКА
Мащерката е широко призната за една от най-използваните билки още от Древен Египет. В цялата история мащерката е била лек за отрова, обезболяващо. Мащерката се използва в много продукти, които лекуват дихателните пътища, инфекция на синусите и дори лош дъх!
Мащерката най-често се използва с розмарин и градински чай, но всъщност пасва перфектно на различни други подправки като чесън, риган, лук на прах и лют пипер. Използва се в много различни сосове и италиански ястия. Придава свеж и интересен привкус на ястия от пилешко и агнешко месо, картофи, огретени.
ЧЕРВЕН ПИПЕР
Червеният пипер се получава, като се смелят сладки сортове чушки или люти чушки. В зависимост от обработката и съдържанието се мени и цветът на червения пипер, като за сладкия червен пипер се използват само чушките, без семките, докато в лютивия чушките се мелят цели. Всъщност това, че лютият червен пипер е по-полезен от сладкия, не е вярно. Точно обратното е.
Най-известната червена подправка е подходяща за почти всяко ястие. От пикантни яйца през ориз, картофи и дори супи и яхнии. Той е със сладък вкус и послевкус и загряващо действие.
Има качеството да подсилва ароматите на другите вложени в ястието подправки.
Чудесно се комбинира с традиционните листни подправки – чубрица, джоджен, риган, босилек.
Ценен източник на витамини B6, А, К, Е, помага за заздравяване на рани, кожни проблеми, подобрява зрението.
ЧУБРИЦА
Знаехте ли, че в миналото чубрицата е била смятана за афродизиак? Пиперливият й вкус е бил любим не на кой да е, а на древните римляни. През Средновековието чубрицата се е използвала за подправяне дори на сладкиши.
В България само да усетим аромат на чубрица, веднага се сещаме за традиционна българска кухня. Най-често се използва при приготвянето на месни ястия, варива, яхнии. Не забравяйте да я добавите към каймата за да направите най-вкусните кюфтета или поръсена върху любимата закуска – принцеси. Тя е с леко лют и тръпчив вкус и послевкус. Има стимулиращо действие върху храносмилателните процеси и подпомага правилното усвояване на веществата.
ДЖИНДЖИФИЛ
Джинджифилът се използва като подправка за готвене от поне 4 400 години. Джинджифилът не само придава аромат, цинк и жар, той се използва и в много култури като лекарство, защото е силен имуностимулатор. Защо ли? Знаехте ли, че джинджифилът е полезен за лечение на гадене, като храносмилателно средство за леки стомашни разстройства, намаляване на болката от остеоартрит и при ракова химиотерапия?
В кухнята джинджифилът продължава да е любима подправка и до ден днешен. Използва се по много и разнообразни начини. От овкусяване на основни закуски и супи до приготвяне на кулинарни шедьоври – десерти и напитки, джинджифилът е намерил своето постоянно място дори в ресторантите за изискано приготвяне на изтънчени ястия. Джинджифилови бисквитки, пилешко месо, джинджифилов чай, джинджифилова бира, бонбони от джинджифил – светът нямаше да е толкова пъстър без тези кулинарни изкушения, нали?
П.П. Напомняме да прочетете и първата част от тази статия с останалите 5 подправки!
Харесай
В моят шкаф за подправки единствено липсва розмарин.
При мен липсва босилек, защото не го обичаме, но имам много други които ползвам. Любимата ми Микс сушени зеленчуци.
Имам ги
Да имам ги и ги използвам ,имам и още много други.
Имам ги
Само джинджифилът по-рядко се появява при мен
Имам всичките подправки с изключение на джинджифилът и то защото не знаех, че се предлага! Пикантина е марката подправки, която купуваме!