Имате ли тези подправки у дома?
I-ва част
Има ли по-голямо удоволствие за всеки кулинар от това да поднесе ястие на любимите си хора и да чуе “Ммм, вкусно“? Ако не са подправките, храната, която готвим, ще е наполовина толкова добра. Това е така, защото подправките са тайната за „оживяването“ на всички останали съставки. С добавен босилек, купата с паста и пармезан, която сме смесили набързо, изведнъж става достойно за ресторант ястие, а щипка джинджифил ще направи вашите бъркани яйца много по-вкусни, интересни и екзотични.
Храната освен наслада за сетивата, може да действа и като лекарство, особено когато е приготвено с грижа и внимание. Всички знаем, че много от подправките крият в себе си и допълнителни ползи за здравето ни. И както Карл Велики е казал: „Подправките са приятел на лекарите и гордост на готвачите.“
Разбира се, има хиляди видове подправки и не винаги сме наясно от кои имаме нужда и без кои бихме могли да живеем. Така че, вместо да купите всичко наведнъж, запасете се първо с този основен списък. Тези подправки са абсолютно задължителни във всяка кухня и ще направят всяко ястие достойно и за най-критичните дегустатори.
КАНЕЛА
Топла, сладка и ароматна. Канелата, най-старата известна подправка – се споменава в Библията и се използва в Древен Египет за овкусяване на напитки и често се използва като балсамиращо средство. Използва се и в медицината като консервант и за маскиране на силни миризми. Различни проучвания сочат няколко ползи за здравето при употреба на канела: има антибактериални и антигъбични свойство, помага за регулиране на кръвната захар, намалява вредния холестерол и може да предотврати разпространението на раковите клетки.
Поръсването с канела може да направи чудеса при десерти, хляб, бисквитки, пайове, бонбони, напитки и дори пикантни ястия. Тя се вписва добре със сладки зеленчуци като тиква, сладки картофи и др. и е изключително използвана в ориенталската и азиатската кухня.
ЧЕРЕН ПИПЕР
Черният пипер е сред най-употребяваните ароматни подправки в световен мащаб. Считан е за „цар на подправките“ и се използва в древната аюрведична медицина от хиляди години, поради своите антиоксидантни, антимикробно и гастрозащитни свойства. Богат е на витамин Ц, К и А. Изключително ценена подправка заради нейния специфичен вкус (дължащ се на веществото пиперин). Употребява се и като консервант. Има остър и леко пикантен вкус, който се съчетава добре с повечето ястия. Традиционно с него се подправят меса, риба, ориз, зеленчуци. Участва в много подправъчни миксове – за скара, домашни колбаси и дори риба.
КИМИОН
Кимионът е една от най-известните подправки, които намират широко приложение в кулинарията. Отличава се с доста силна миризма и специфичен натрапчив вкус и е редовна подправка по избор в близкоизточната, индийската, азиатската, средиземноморската и мексиканската кухня. У нас се прибавя към различни колбаси от млени и кълцани меса, както и към домашни наденици и суджуци. Можете да добавите кимион дори в боб, пиле, леща, нахут, картофи, колбаси, супи, яхнии, яйца, кускус и различни сосове. Изключително богат на желязо, помага за храносмилането, имунитет и кожни проблеми.
БОСИЛЕК
Poдинaтa нa бocилeĸa e Aзия. Имeтo идвa oт гpъцĸoтo „bаѕіlеuѕ“ или с други думи „цap“.
Широко използван в италианското, средиземноморското и тайландското готвене, босилекът е богат, пикантен, леко пиперлив с нотка на мента и карамфил. Тази прекрасна кулминация на ароматите я прави приятна за употреба подправка, независимо дали е прясна, сушена или замразена.
Босилекът е невероятно универсален. Листата могат да се консумират пресни или варени. Пресните листа добавят допълнителен цинг към салатите. Мляна, нарязана или смесена заедно с други билки (особено добре работи с чесън, мащерка и лимон), има безброй начини да се насладите на тази ароматна билка. Тя значително засилва вкуса на телешко, пилешко, риба или агнешко. Когато се използва с меки зеленчуци като карфиол, картофи, зеле, тиква, патладжан или тиквички, босилекът подчертава вкусовия фактор. Подходяща е при супи, яхнии, сосове и маринати. Според изследвания босилекът, освен че подобрява апетита, помага при болки в корема и газове в червата. Богат източник на Витамин Ц, желязо, калций.
РОЗМАРИН
Шекспир я е наричал билката на „спомените“, тъй като се смята, че дълго време подобрява паметта. Също така традиционно се използва за облекчение при главоболие, подобряване на паметта, облекчаване на мускулните болки и т.н. Това често се постига чрез ароматерапия или поглъщане. Дървесен и ароматен, розмаринът се използва в много средиземноморски ястия и се справя отлично в любимото ризото. Добре се съчетава с пилешко и агнешко. Свежите букети добавят красива нотка като гарнитура и могат да се използват за овкусяване на оцети, вина и зехтин. А пробвали ли сте да сложите размарин върху печени картофки? Ммм…
П.П. Очаквайте скоро и част II на тази рубрика.
Харесай
В моят шкаф за подправки единствено липсва розмарин.
При мен липсва босилек, защото не го обичаме, но имам много други които ползвам. Любимата ми Микс сушени зеленчуци.
Имам ги
Да имам ги и ги използвам ,имам и още много други.
Имам ги