fbpx

Как да гриловате червено месо?

Всички знаем, че разликата във вкуса на една перфектно и една… не толкова добре приготвена пържола, е огромна. Същото важи и за ребърцата и бургерите.

Но истината е, че не е чак толкова трудно да постигнете апетитен резултат (дори тепърва да сте се запалили по барбекюто), ако следвате няколко основни насоки. Тук ще ви представим нашите съвети за червено месо, гриловано с вкус. Разгледайте ги и направете лятото си още по-вкусно.????

Преди да започнем, ви препоръчваме да прегледате нашата статия с 10 основни съвета при гриловането, които ще ви помогнат да постигнете перфектен резултат при всички видове месо.

Пържоли

Първата стъпка е да изберете правилните продукти. Независимо на какъв тип телешко или свинско месо заложите, то трябва да е с високо качество и с ясен произход. Препоръчваме ви месото за пържоли да не е твърде мазно – в противен случай то ще започне да се пържи на грила, а не да се пече. Ключово е да размразите месото бавно и по естествен начин (а не в микровълнова или във вода). То трябва да е достигнало стайна температура, преди да започнете да го печете.

Когато подготвяте пържолите, имайте предвид да не ги правите прекалено тънки, защото има риск бързо да изгорят върху скарата и да не станат достатъчно сочни. Мариновайте ги за няколко часа, за да постигнете страхотен вкус. И не забравяйте двете златни правила: следете постоянно месото и обръщайте пържолите само по веднъж на страна. Препоръчителната температура за печене е между 180°C и 250°C.

Вдъхновете се от нашите рецепти за свинска вратна пържола и телешки стек.

Ребърца

Преди печене задължително премахнете тънката външна ципа на ребрата. Така те ще се изпекат много по-добре и ще имат по-добър вкус. Маринатата тук също е от огромно значение за по-апетитен резултат.

Ако искате да направите ребърцата още по-сочни, предварително ги задушете: увийте ги в алуминиево фолио и ги печете на тлеещи въглени (около 80 °C) за 30-ина минути. След това преминете към същинското приготвяне. Ключът към неустоимите ребърца е бавното печене. Приготвяйте ги на по-ниска температура и помнете, че огънят не трябва да допира месото.

Вижте нашата идея за глазирани ребърца с уиски сос.

Бургери

Подберете прясно месо и не купувайте готова кайма – за бургерите тя трябва да е едросмляна и да е прясна. Ако ще приготвяте телешки бургери, заложете на мраморно месо, тъй като то ще е малко по-мазно и ще стане по-сочно.

Омесете добре съставките за бургера, но не прекалявайте, за да не стане жилав. Имайте предвид, че ще се свие при печене (особено ако е от по-мазно месо) – затова добър ориентир е да го направите малко по-голям от хлебчето. Оформете сместа с преса за бургери, за да сте сигурни, че са с правилната дебелина.

И последно, но не на последно място: направете лека вдлъбнатина в средата на месото, преди да го сложите върху скарата. Така бургерът ще остане плосък, ще се изпече равномерно и няма да набъбне отгоре.

Изпробвайте нашата рецепта за бургер с карамелизиран сос.

Освен техниката, при гриловането от огромно значение са и подправките. Следващия път, когато печете пържоли, ребра или бургери, опитайте да ги овкусите с Picantina Grillhouse за червено месо – нашата комбинация от специално подбрани подправки и билки за майсторски резултат.

  Харесай
  Харесай