fbpx
Сочен и ароматен бургер с карамелизиран лук и сос от сирена

Съставки:

За Каймата:
кайма от 600 гр. свински врат и 400 грама телешко месо
1 глава лук
1 малко яйце
2 с.л. Picantina GRILLHOUSE микс от подправки за червено месо

За карамелизирания лук:
6-7 средно големи глави лук
60 мл зехтин екстра върджин
30 мл балсамико
100 мл червено вино
2 с.л. кафява захар
50 г. мед
1/2 с.л. Picantina морска сол - солничка
1 с.л. Picantina Микс Италия - мелничка
70 мл вода

За соса със сирена:
100 г масло
3 с.л. брашно
400 мл прясно мляко
80 г настърган грюер
80 г настърган чедър или друго твърдо сирене
щипка Picantina морска сол - солничка

Използвани продукти:

Бургер с карамелизиран лук и сос от сирена

Приготвяне
60 мин
Порции
4
Трудност
Лесна

Начин на приготвяне:

Начин на приготвяне на карамелизирания лук:

Нарязваме лука на полумесеци и го изсипваме в дълбока касерола, която сме сложили на силен огън на котлона. Добавяме останалите продукти и разбъркваме.

Оставяме да заври и намаляме силата на огъня. Готвим, докато почти цялата течност се изпари. Сваляме от огъня и оставяме настрана да изстине напълно.

Начин на приготвяне на кюфтетата:

Смиламе месото на кайма. Нарязваме лука на дребно и го прибавяме към каймата. Добавяме яйцето и подправките и разбъркваме добре. Оформяме на бургери с помощта на капачка (виж видеото за повече подробности) и прибираме в хладилник за 30 минути. След това печем на тиган или плоча до готовност.

Начин на приготвяне на соса със сирена:

Приготвяме си касерола с дебело дъно. Слагаме я на силен огън с маслото вътре, за да се разтопи. Когато започнат да излизат мехурчета, прибавяме брашното и разбъркваме енергично с бъркалка, за да не стане на бучки. Намаляме силата на огъня. Готвим няколко минути и прибавяме млякото, отново разбърквайки с бъркалка. Накрая прибавяме сирената и солта и разбъркваме.

Сместа ще се сгъсти. Сваляме от огъня и оставяме за около минута да изстине, преди да я използвме, за да не е прекалено гореща.

Приготвяне на яйцата за бургерите:

В нагорещен тиган слагаме малко мазнина и чукваме вътре едно по едно яйцата на разстояние едно от друго. Посоляваме малко с Picantina морска сол и готвим за няколко минути. Следим жълтъка да не се сготви напълно.

Сглобяване на бургерите:

Разрязваме питките (рецептата за тях виж тук) за бургерите наполовина през средата.

Мажем върху долната част малко от соса със сирена, слагаме няколко листа марула, резен домат, отгоре едно кюфте (или две за по-гладните). Мажем кюфтето отгоре отново със соса от сирена. Следва ред на няколко супени лъжици карамелизиран лук. Върху него слагаме едно яйце и внимателно поставяме капачето (горната част на хлебчето).

Picantina. Подправено с вкус.

Вижте видео рецептата:

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Picantina (@picantina.bg)

  Харесай