fbpx

Грил съвети за риба и морски дарове

Скарата и морето – две от основните причини да обичаме лятото.

А защо да не ги съчетаем и да направим вкусна риба или морски дарове на грил? Те се приготвят бързо и лесно и освен това са много полезни.

Тук ще ви представим нашите подбрани и изпитани съвети, с помощта на които ще приготвите страхотни морски изкушения, на които можете да се насладите с любимата компания.

Подготовка и избор на продукти

Едно от най-важните правила за вкусен резултат е винаги да купувате прясна риба и морски дарове. Дълбоко замразените продукти не само ще са с променен вкус, но и губят от ценните си хранителни качества.

Когато става въпрос за риба, ви съветваме да заложите на по-малко ронливи видове, защото те няма да се разпаднат върху грила. Добър избор например са сьомга, ципура, лаврак, скумрия, риба тон, пъстърва. Треската, морският език и тилапията не са толкова подходящи.

Извадете рибата или морските дарове от хладилника непосредствено преди приготвянето им. Винаги ги измивайте добре, преди да преминете към мариноване или изпичане.

Едно от големите предизвикателства при гриловането на риба и морски дарове е рискът от залепване. За да го избегнете, след измиването на продуктите, задължително ги подсушете добре. Намажете скарата със зехтин и загрейте барбекюто предварително до температура 160°C – 180°C.

Гриловане на риба

С кожата

Първо поставете рибата с кожата надолу върху най-горещата част на грила. Оставете я поне за 4-5 минути. Надигайте леко с шпатула, за да проверите дали е готова – ще усетите това, ако тя се отделя съвсем лесно от скарата. След това обърнете и гответе още 4-5 минути.

Златното правило е следното: за дебелина от 2.5 см рибата се приготвя по 4-5 минути на страна. Ако е по-дебела, ще ви е необходимо повече време.

Без кожата

И тук можете да следвате правилото за времето на приготвяне от по-горе. При печене без кожа рискът от залепване е по-голям – затова я намазнете добре. Другото, за което трябва да внимавате, е рибата да не се разпадне. Не прекалявайте с обръщането и проверявайте внимателно дали е готова, като надигате леко.

Ако искате да приготвите по-лесно рибата на скара и да избегнете залепването ѝ, винаги можете да я сложите във фолио. Добавете зехтин и Picantina Grillhouse, за да я направите по-вкусна.

Ето нашите вкусни предложения с риба:

Гриловане на морски дарове

Скариди

Те са с по-крехко месо от рибата. Затова не ги печете на много висока температура и твърде дълго – между 2 и 4 минути на страна е достатъчно. Ако сте избрали по-малки скариди, използвайте плоча за приготвянето им, за да не паднат между решетките на скарата. Изпичането им на шишчета също е добра идея. Използвайте тънки дървени шишчета, за да избегнете разпадането на скаридите.

Изпробвайте нашата рецепта за такоси с печени скариди на барбекю.

Калмари

Преди да започнете да ги гриловате, задължително ги почистете внимателно. Премахнете главата, всички вътрешности и хитиновата пластина. Измийте всяка от тубите на калмарите със студена вода. Махнете външната ципа и перките и отрежете пипалата над очите, след което измийте отново. Печете само по около 2 минути на всяка страна, тъй като калмарите са много крехки. Можете предварително да ги накиснете за няколко часа в лимонов сок.

Октопод

Не можете просто да почистите октопода и да го сложите върху грила. Задължително трябва да го сварите предварително за около 40 минути, за да не стане жилав. След сваряването го изплакнете добре, намажете го със зехтин и печете по около 3-4 минути на всяка страна.

Каквито и морски изкушения да изберете, с Picantina Grillhouse за риба ще ги гриловате много по-лесно. Поръсете ги с нашата комбинация от подбрани подправки, ароматни билки и кристали морска сол, за да постигнете страхотен вкус.

  Харесай
  Харесай