fbpx

Съвети за перфектното бяло месо на грил

Толкова много обичаме да приготвяме разнообразни изкушения на барбекюто за всеки каквото обича.

И разбира се, ароматът на барбекю е страхотен повод да се съберем с приятели в двора или на терасата и да се насладим на дългите летни дни. ☀️ 

За да впечатлите гостите си, освен да се заредите с вдъхновение за готвене, е добре и да сте запознати с няколко основни съвета. В тази статия ще се фокусираме върху бялото месо и ще ви споделим нашите насоки и трикове за него.

Преди за започнете с гриловането…

Подготовката е най-добрата гаранция за “ммм…” резултат. Споделяме нашите основни съвети за гриловането, за да подготвите скарата или барбекюто и да се насладите на перфектен резултат. 

Изберете висококачествено прясно месо и го почистете добре. Имайте предвид също, че птичето месо обикновено е по-сухо от червеното. Затова, за да го направите достатъчно сочно, е важно да го мариновате добре. Класическият вариант, който винаги е много апетитен, е да смесите няколко супени лъжици зехтин с Picantina Grillhouse за бяло месо. Но, разбира се, можете да експериментирате и да добавите и други съставки соев сос, сок от цитрусов плод.

Птичето месо става най-сочно и вкусно, когато е приготвено на температура около 160°C – 180°C (тоест по-ниска, отколкото при червеното).

Как да гриловете филе от пиле, т.нар. “пеперуди”?

Желателно е първо да почистете от външната обвивка, ако е по-плътна. Специфичното при пилешките гърди е, че от едната страна са много по-дебели. За да не се получи така, че едната част да е твърде изпечена, а другата сурова, поставете пилешкото филе във фолио и го начукайте леко, но внимавайте да не нарушите целостта на месото. Друг вариант е да ги разрежете през средата и да оформите филета с еднаква дебелина и големина.

Печете върху скарата всяко от филетата по около 5 минути на страна и поднесете с подходяща гарнитура от картофи или зеленчуци.

Как да гриловате пилешки бутчета?

Бутчетата са по-мазни в сравнение с филето, затова ви съветваме да ги печете за малко по-дълго време. Обезкостените бутчета обикновено стават готови за около 7-8 минути, а тези с кост и кожа – за 10-12 минути. 

Следете месото и го обръщайте навреме, за да се изпече равномерно. Можете и да използвате метална поставка за бутчета и да ги наредите върху нея, ако искате да са по-бавно приготвени и да избегнете залепване върху скарата.

Вдъхновете се и с рецептата ни за бавно приготвени пуешки бутчета.

Как да гриловате крилца?

Освен ако не са по-мънички, не поставяйте цели крилца върху скарата. Използвайте остър нож, за да разделите всяко крилце на три части там, където са сгъвките му. Причината е, че всяко от тези парчета изисква различно време за изпичане.

Освен разделянето на части, периодичното обръщане също ще ви помогне да гриловате равномерно крилцата. 

Вижте нашата рецепта за пилешки крилца с черешов сос.

Добра идея е да използвате термометър, за да постигнете перфектната вътрешна температура (около 75°C за бяло месо). Това важи както за крилцата, така и за филетата и бутчетата. Предварително пригответе малко количество марината и силиконова четка, с която да намажете месото при необходимост. 

За апетитни и майсторски приготвени изкушения на скара или барбекю, гриловайте с вкус и Picantina Grillhouse – комбинация от подбрани натурални подправки и ароматни билки. Гарантирано всичко изчезва за отрицателно време!

  Харесай
  Харесай