Как да организирате перфектното уикенд барбекю?
Свеж въздух, слънце и вкусни грил изкушения… Нищо не може да се сравни с летните моменти, които прекарваме в двора и градината с най-близките си хора.
От идеите до перфектната реализация – тук ще ви представим нашите насоки, с помощта на които ще създадете запомнящ се и неустоимо вкусен уикенд. Дори това да е първото ви барбекю, не се притеснявайте. С правилните съвети и с малко вдъхновение със сигурност резултатът ще е страхотен.
Изберете подходяща дата и локация
Перфектното уикенд барбекю започва с внимателно планиране. Първо се уверете, че датата за събитието ще е удобна за всички гости. Не пропускайте да проверите и метеорологичните прогнози – хубавото време със сигурност ще допринесе за слънчевото настроение. Добре е също да организирате събирането в ден, в който няма да е много ветровито.
Ключово е да изберете правилното място за барбекю в двора или градината. Уверете се, че ще разполагате с достатъчно пространство за гостите, за грила и за аксесоарите към него. В идеалния случай ще има и свободно място за игри за децата или други активности.
Помислете и за безопасността. Поставете грила достатъчно далеч от къщата си, от гостите и от всякакви запалими предмети. По възможност го сложете в малко по-отдалечен край на двора, а също и на завет.
Създайте неповторима атмосфера
След като сте избрали перфектното място, идва моментът за подготовката му. Започнете, като подредите двора и градината си. Осигурете маса и достатъчно столове за гостите, както и кътче с достатъчно добра сянка – така моментите навън ще са още по-приятни.
Барбекюто не е само вкусно месо, а е цяло преживяване – затова се погрижете да създадете страхотна атмосфера. Можете да подготвите плейлист с лятна музика, която ще допадне на всички гости. Украсете двора и градината с подходяща декорация: цветята, зелените растения и фенерите винаги са добра идея.
Искате да направите събитието още по-специално? Организирайте тематично барбекю парти (например морско, мексиканско или барбекю с игри на двора) и съобразете декорацията и планираните забавления с избраната тема.
Създайте апетитно грил меню
За да бъдат всички гости доволни, менюто за барбекю уикенда трябва да бъде достатъчно разнообразно. Включете в него не само най-популярните грил изкушения (пържоли, шишчета и бургери), но и по-нестандартни предложения като например морски дарове. Разгледайте рецептите на Picantina, за да се заредите с вдъхновение. И задължително се подсигурете, като подготвите по-обилно меню, защото всички ще искат допълнително.
С грилованото месо най-добре се комбинира неустоимо вкусната гарнитура. Свежа салата, печени картофи, урнебес – вариантите за нея са много. Ще откриете много апетитни идеи в нашата статия. Не забравяйте да вземете и разнообразни освежаващи напитки, които подхождат на грил менюто ви.
Подгответе барбекюто и аксесоарите
Ако ще използвате грила за първи път, тествайте го и се запознайте добре с начина му на използване, за да няма неприятни изненади в деня на събирането. Осигурете си и всички необходими аксесоари (щипки, предпазни ръкавици, разпалки и други), а също и достатъчно въглища и дървен чипс (ако ще използвате такъв тип грил).
Задължително е винаги да работите на перфектно чиста скара. Най-добрият начин да я почиствате е след приключване на барбекюто, докато тя е още топла. Можете да използвате за целта специална четка или гъба.
Запознайте се с най-важните съвети за гриловането
За да бъдете истински барбекю майстори, трябва да познавате ключовите насоки за гриловане.
Преди всичко – задължително загрявайте скарата предварително. По този начин месото ще бъде изпечено перфектно от всички страни, без да стане твърде сухо. Ето един добър ориентир за препоръчителната температура на скарата:
- Свинско: 180°C – 250°C
- Различни видове бургери: 180°C – 200°C
- Бяло месо, риба и морски дарове: 160°C – 180°C
- Зеленчуци: 180°C – 200°C
Много грил ентусиасти обръщат месото често с цел да го предпазят от прегаряне. Но това изобщо не е добра идея. Препоръчваме ви да обръщате месото само по веднъж от всяка страна. Така ще запазите полезните му сокове и то ще бъде много по-крехко.
А най-добрият начин да предотвратите прегаряне е постоянно да следите температурата и да не се отдалечавате за дълго време от барбекюто – а в приятните разговори с гостите и в забавленията можете да се включите мааалко по-късно.
Искате да научите повече по темата за гриловането? Вижте нашите 10 хитрини за по-вкусно барбекю.
Летните уикенди са още по-приятни, когато са прекарани в компанията на любимите хора. А с нашите идеи и съвети със сигурност ще организирате барбекю, което ще се запомни!
Псст… Не забравяйте да изберете микс подправка за барбекю и скара от Picantina с натурални ароматни билки, за да постигнете още по-неустоим резултат при гриловането.
1 харесване
