fbpx

10 хитрини за приготвяне на по-вкусно барбекю

Какво е лятото без барбекю уикендите на двора, прекарани с приятели? Ако искате да направите тези моменти още по-вкусни, сте попаднали на точното място.

Тук подбрахме някои основни правила и полезни трикове, с които всеки майстор на грила трябва да е добре запознат – и нямаме търпение да ви ги споделим. Слагайте месото върху скарата и да започваме… Всъщност не, подготовката започва много по-отрано.

1. Използвайте барбекю на дървени въглища.

Високата температура е ключова за перфектното изпичане. Затова ви препоръчваме барбекю на дървени въглища – те генерират много повече топлина от газовите или електрически варианти.

Освен това гриловането по такъв начин ще допринесе за специфичния опушен вкус и аромат. Можете да сложите и дървен чипс върху въглищата за по-добро опушване.

2. Изчистете скарата предварително.

Добрият грил майстор мисли и за следващото барбекю. Когато приключите с печенето, почистете скарата, докато е още топла, за да премахнете всички остатъци от храна.

Използвайте четка и обезмаслител (или сапунена вода), след което изплакнете внимателно и подсушете. Чистата скара ще допринесе за по-добрия вкус при следващото приготвяне.

3. Загрейте скарата на подходяща температура.

Всяко месо изисква специален подход. Ето каква е препоръчителната температура на скарата за най-популярните грил изкушения:

Свинско: 180°C – 250°C
Риба и пилешко: 160°C – 180°C
Бургери: 180°C – 200°C

4. Подредете въглищата.

Добра идея е да обособите две зони, за да имате по-голям контрол при изпичането. Натрупайте повече въглени от едната страна на барбекюто. Това ще е горещата част, където ще изпичате месото. А по-хладната страна използвайте за довършване на процеса на готвене или за по-деликатни храни, които изискват бавно печене.

5. Намажете скарата с лук.

Един лесен трик с голям ефект върху крайния резултат: намажете скарата с разрязана на две и обелена глава лук. Така не само ще предотвратите залепването, но и ще придадете на месото, рибата и зеленчуците по-приятен вкус.

6. Мариновайте месото.

Маринатата прави месото по-крехко и много по-вкусно. Препоръчваме ви да го мариновате поне два часа преди печене, но съвсем спокойно можете и да го оставите за през нощта в хладилника. Скоро ще ви споделим и подробна статия за подготвянето на перфектната марината за основните видове месо.

7. Погрижете се за безопасността.

В никакъв случай не обръщайте месото с ръце – не само че не изглежда професионално, но и е много опасно. Използвайте щипки или шпатула за барбекю за перфектно обръщане. Не забравяйте да си сложите и предпазни ръкавици, а също и да държите децата по-надалеч.

8. Бъдете умерени в обръщането.

Златното правило е много просто: месото се обръща само по веднъж от всяка страна. Така то ще запази полезните си сокове, ще е по-апетитно и ще има красиви следи от скарата върху него. Ако пък искате да имате „кръстосани“ следи върху месото, го завъртете леко след няколко минути.

9. Следете дима.

Димът от барбекюто трябва да е тънък и почти прозрачен. Плътният бял дим означава по-неприятен аромат и вкус – и най-често е причинен от недостатъчно висока температура на грила. Затова е ключово постоянно да следите въглените. Добавянето на дървесен чипс също може да помогне за намаляването на белия дим.

10. Отделете си достатъчно време.

Много хора допускат грешката да се грижат за твърде много неща едновременно, когато приготвят барбекю: например между обръщанията на месото да правят гарнитурата или да вършат други дребни задачи. Препоръчваме ви да подготвите всичко останало предварително, за да можете да се отдадете изцяло на грила и да обръщате месото в точния момент. А и така ще можете да се насладите изцяло на процеса на готвенето.

И най-важният съвет: за вкусното барбекю са важни качественото месо и точните подправки. За наистина изкушаващ резултат използвайте серията Picantina Grillhouse – перфектната комбинация от натурални подправки и ароматни билки за червено месо, риба и бяло месо, гриловани с вкус. 

2 харесвания
2 харесвания