Ароматни и пухкави питки за бургер

Съставки:

За питките:
½ ч. чаша хладка вода
1 ч. чаша хладко прясно мляко
1 и ½ с. лъжица захар
1 и ½ ч. лъжички суха мая
2 яйца и 1 белтък (жълтъка се отделя за намазване на питките преди печене + 1 чаена лъжичка прясно мляко)
60 мл. зехтин
Около 600 г. бяло брашно + за доомесване
1 и ½ ч. лъжичка Picantina морска сол - солничка

За поръсване:
Picantina Микс Италия - мелничка
сусам

Използвани продукти:

Ароматни и пухкави питки за бургер

Приготвяне
70 мин
Порции
4
Трудност
Лесна

Начин на приготвяне:

Разтворете маята и захарта във хладката водата, добавете и млякото. Разбъркайте добре. Покрийте сместа с кухненска кърпа и оставете настрани, докато маята се активира. Разбъркайте яйцата със зехтина. Изсипете 600 грама от брашното в голяма купа и разбъркайте в него Picantina хималайска сол. Направете по средата кладенче и изсипете всички течни съставки в него. Омесете меко, нелепнещо тесто, като добавите още брашно, ако е необходимо. Готовото тесто, поставате в купа намазана с растителна мазнина и покрийте със свежо фолио. Оставете да втаса, докато удвои обема си.

Готовото тесто разделете на равни части по 140 г. всяка. Оформете питки, с диаметър около 12 см. и ги поставете върху голяма тава застлана с хартия за печене.

Покрийте така оформените питки с чиста кухненска кърпа и ги оставете да втасат за 30-40 минути.

Намажете тестото по повърхността с разбития жълтък с прясно мляко и поръсете с микса от подправки и сусам. Поставете ги във фурната и печете за 25-30 минути на 180°С.

Пълната рецепта за сочен ароматен бургер с карамелизиран лук и сос от сирена, вижте тук.

Picantina. Подправено с вкус.

 

Вижте видео рецептата:

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Picantina (@picantina.bg)