fbpx

История на пицата

Неаполитанският специалитет с кръгла форма, покорил целия свят и достигнал до небцето на всеки почитател на вкусната храна, става популярно ястие през XVIII век. Първата пицария, която поставя основите на всички следващи пицарии, се казва “Antica Pizzeria Port’ Alba” и е открита в Неапол през 1830 година. Заведението налага стила, включващ задължителните за всяка пицария пещ, дълга маса, върху която да се разстила тестото и витрина, благодарение на която посетителите могат да видят отдалеч не само пиците, но и продуктите, които се използват за приготвянето им.

Откъде идва името?

Римляните имат богат принос за откриването и популяризирането на пицата. Някога те консумирали кръгъл хляб, обогатен с билки и зелени подправки, наречен “плацента”. Именно благодарение на него идва и името на любимото на много по света ястие – от латинската дума “пицеа”, с която обозначавали препеченият и почернял в пещите кръгъл хляб. През Средновековието с думата “пица” се наричали всички разновидности на този кръгъл хляб, независимо от продуктите, които се добавяли в него.

Защо става така популярна?

Смята се, че едни от основните фактори, допринесли пицата да се превърне в така популярно ястие и буквално да покори света, са способността й да се приготвя лесно и да е винаги различна. Друго нейно предимство, заради което я обичаме толкова много, е това, че е достъпна и е подходяща за бедни и богати.
Културно богатство за цял свят

Поради голямата популярност и неоспоримите факти, доказани след проучвания, че пицата е любимо ястие на децата между 6 и 14 години в не една и две страни, кара италианския министър на земеделието през 2001 година да предложи на ЮНЕСКО това ястие да се обяви за нематериално културно наследство на човечеството. Да, на човечеството! Защото пицата е ястие, покорило цял свят.

Тайната

Най-важното за приготвянето на една истински вкусна пица е нейното тесто. Майсторите, които го приготвят, се наричат “пицайоли” (pizzaioli) и са специалисти в това да направят тестото на ръка, без да използват никакви кухненски прибори, дори точилка. Те замесват тестото, използвайки единствено задължителните четири съставки – брашно, вода, сол и мая. След това пицайолите хвърлят тестото във въздуха и го завъртат над ръцете си, постигайки впечатляващ баланс. Така тестото става абсолютно равномерно, а разпределянето на продуктите върху него е въпрос на вкус и предпочитания.

  Харесай
  Харесай

Коментари

Все още няма коментари към тази публикация.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *