Агнешкото – най-полезното месо
То е незаменим диетичен продукт. У нас все още повечето хора предпочитат свинско или пилешко месо, но с всяка измината година интересът към агнешкото нараства. И това не е случайно. Известно е, че в много райони по света, които се славят с голям брой дълголетници, основната храна е именно това месо.
С какво се отличава то от свинското и телешкото?
– Мазнините в него са 2-3 пъти по-малко в сравнение със свинското.
– Холестеролът в него е 2,5 пъти по-малко, отколкото в телешкото и 4 пъти по-малко, отколкото в свинското.
– Лецитинът (веществото, което нормализира обмяната на холестерола и препятства развитието на атеросклерозата) също е няколко пъти по-малко.
– Калорийността на агнешкото първо и второ качество е съответно 203 и 165 ккал на 100 г продукт.
– Минералните вещества и витамините в агнешкото са приблизително толкова, колкото в телешкото и свинското. Но желязото например е с 30% повече, отколкото в свинското!
– Освен това агнешкото съдържа калий, натрий, калций, магнезий, фосфор, витамини В1, В2, РР.
– Най-ценно е месото на младите (до 18 месеца) кастрирани агнета, негодни за разплод.
– Вкусно е и месото на добре откърмените овце не по-възрастни от 3 години. То се отличава със светлочервен оттенък, мазнината е гъвкава и бяла.
– Месото на старите и недобре хранени овце е тъмночервено, а мазнината е жълта. Това месо е жилаво и е най-добре да се използва за кайма.
– Ако се натисне с пръст прясно агнешко месо, дупката на повърхността трябва бързо да се възстанови.
– Сочното агнешко месо може да се превърне в изискано ястие и важна част от обичайния засищащ обяд. За съжажеление в нашата страна се сещаме за него само на големите празници Великден и Гергьовден.
Коментари
Все още няма коментари към тази публикация.