Съставки:

За доматения сос:
3 с.л. зехтин
1 малка глава лук
2 скилидки чесън
2 ч.л. Picantina Italian Mix
1 с.л. доматено пюре
1 консерва (400 г) домати
1/4 ч.ч. вода
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1/4 ч.л. Picantina микс пипери
2 с.л. настърган пармезан

За тестото:
1 ч.ч. (250 мл.) леко топло прясно мляко
1 ч.л. захар
1 пакетче (7 г) Picantina инстантна мая
2 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.л. сол
3 с.л. (около 50 г) меко краве масло
За намазване накрая: 1 жълтък + 2 с.л. прясно мляко

За плънката от сирена:
60 г настърган пармезан
200 г настъргана твърда моцарела

Използвани продукти:

Звезден хляб с доматен сос и сирена

Приготвяне
60 мин
Порции
12
Трудност
Средна

Начин на приготвяне:

За доматения сос:

В тиган се загрява зехтин и към него се добавя ситно нарязаната глава лук. Щом омекне, се добавят скилидките чесън, минати през преса. Подправя се с Picantina Italian Mix и се добавя доматеното пюре. Разбърква се и се добавя и консервата домати и водата. Оставя се на тих огън за 15 – 20 минути. Добавят се захарта, солта, пиперът и пармезанът. Разбърква се и се сваля от огъня. Щом сосът се охлади, се пасира. 

За тестото:

Смесете прясното мляко, захарта и маята. Оставя се за 5 минути, за да се активира маята. Брашното и солта се смесват в голяма купа и се добавя млечната смес. Месете на ръка или с миксер с приставка за тесто. Щом започне да се оформя топка, се добавя мекото краве масло. Меси се, докато се получи гладка, мека топка тесто. Оставя се на топло в намаслена купа, покрита с чиста кърпа/фолио за свежо съхранение, докато удвои обема си.

Оформяне на звезден хляб:

Разпределете втасалото тесто на три равни части върху набрашнен плот. Всяка част оформяте на топка и разточвате на три тънки еднакви кръгчета. Първата разточена част се поставя в голяма тава, постлана с хартия за печене, намазва се с доматен сос. Поръсва се с половината от сирената. Отгоре се поставя втората разточена част и краищата се издърпват, ако е необходимо, за да пасне добре върху първата част. Намазва се със сос и се поръсва с останалите сирена.

Последна се поставя третата разточена част и се оформя добре, да пасне на другите. В центъра се поставя малка купа и около нея тестото се разрязва до края като слънце. Трябва да се получат 16 части.

Вземете две от частите, които са една до друга, и завъртете като спирала два или три пъти в противоположна посока и притинете краищата един към друг, за да се съединят. Повторете така с всички двойки части. Трябва да получите „звезда“ с 8 лъча. Хлябът се покрива и се оставя да втаса за още 20 мин. Втасалото тесто се намазва с един жълтък, разбит с 2 с.л. прясно мляко.

Пече се на загрята фурната на 170° за около 25 – 30 мин. Може да поднесете хляба с Picantina Странджанска шарена сол със самардала.

Благодарим за тази вкусна рецепта на Габриела Христова!

Историята

“Красотата през декември е навсякъде около нас. Обожавам да се разхождам по украсените улици, да гледам коледните витрини на магазините и накъдето и да се обърна да виждам мигащи лампички и да чувам коледни мелодии. И, разбира се, е време за коледни рецепти. Представям ви моята красива и не по-малко вкусна рецепта за зведен хляб с ароматни подправки, сирена и доматен сос.”

 

Вижте видео рецептата:

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Gabriela Hristova (@gabbys_food_photos)