Съставки:
За доматения сос:
3 с.л. зехтин
1 малка глава лук
2 скилидки чесън
2 ч.л. Picantina Italian Mix
1 с.л. доматено пюре
1 консерва (400 г) домати
1/4 ч.ч. вода
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1/4 ч.л. Picantina микс пипери
2 с.л. настърган пармезан
За тестото:
1 ч.ч. (250 мл.) леко топло прясно мляко
1 ч.л. захар
1 пакетче (7 г) Picantina инстантна мая
2 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.л. сол
3 с.л. (около 50 г) меко краве масло
За намазване накрая: 1 жълтък + 2 с.л. прясно мляко
За плънката от сирена:
60 г настърган пармезан
200 г настъргана твърда моцарела
Използвани продукти:
Звезден хляб с доматен сос и сирена
Начин на приготвяне:
За доматения сос:
В тиган загряваме зехтин и към него добавяме ситно нарязаната глава лук. Щом омекне, добавяме скилидките чесън, минати през преса. Подправяме с Picantina Italian Mix и добавяме доматеното пюре. Разбъркваме и добавяме и консервата домати и водата. Оставяме на тих огън за 15-20 минути. Добавяме захарта, солта, пипера и пармезана. Разбъркваме и сваляме от огъня. Щом сосът се охлади, го пасираме.
За тестото:
Смесваме прясното мляко, захарта и маята. Оставяме за 5 минути, за да се активира маята. Брашното и солта смесваме в голяма купа и добавяме млечната смес. Месим на ръка или с миксер с приставка за тесто. Щом започне да се оформя топка, добавяме мекото краве масло. Месим, докато се получи гладка, мека топка тесто. Оставяме на топло в намаслена купа, покрита с чиста кърпа/фолио за свежо съхранение, докато удвои обема си.
Оформяне на звезден хляб:
Разпределяме втасалото тесто на три равни части върху набрашнен плот. Всяка част оформяме на топка и разточваме на три тънки еднакви кръгчета. Първата разточена част поставяме в голяма тава, постлана с хартия за печене, намазваме с доматен сос. Поръсваме с половината от сирената. Отгоре поставяме втората разточена част и краищата издърпваме, ако е необходимо, за да пасне добре върху първата част. Намазваме със сос и поръсваме с останалите сирена.
Последна поставяме третата разточена част и оформяме добре, за да пасне на другите. В центъра поставяме малка купа и около нея тестото разрязваме до края като слънце. Трябва да получим 16 части.
Вземаме две от частите, които са една до друга, и завъртаме като спирала два или три пъти в противоположна посока и притискаме краищата един към друг, за да се съединят. Повтаряме така с всички двойки части. Трябва да получим „звезда“ с 8 лъча. Хлябът покриваме и го оставяме да втаса за още 20 мин. Втасалото тесто намазваме с един жълтък, разбит с 2 с.л. прясно мляко.
Печем се на загрята фурна на 170°С за около 25-30 мин. Може да поднесем хляба с Picantina Странджанска шарена сол със самардала.
Благодарим за тази вкусна рецепта на Габриела Христова!
Историята
“Красотата през декември е навсякъде около нас. Обожавам да се разхождам по украсените улици, да гледам коледните витрини на магазините и накъдето и да се обърна да виждам мигащи лампички и да чувам коледни мелодии. И, разбира се, е време за коледни рецепти. Представям ви моята красива и не по-малко вкусна рецепта за зведен хляб с ароматни подправки, сирена и доматен сос.”
Вижте видео рецептата:
Вижте тази публикация в Instagram.