
Съставки:
1-2 патладжана, нарязани на еднакви по дебелина филии
¼ ч.ч. зехтин, за намазване на патладжаните преди изпичане
сол
За рагуто:
3 с.л. зехтин
1 бр. кромид лук, нарязан на кубчета
1 морков, нарязан на кубчета
500 г кайма смес, телешко и свинко
1 с.л. доматена паста
1 червена чушка, нарязана на кубчета
1 стрък пресен лук, нарязан
300 мл доматен сок
200 г доматен сок, добавя се в тавичката при патладжаните преди печене
100 г настърган кашкавал
няколко чери домата
½ ч.л. Picantina чесън на гранули
1 с.л. Picantina ронена чубрица
1 ½ ч.л. Picantina пушен червен пипер
1 ч.л. Picantina чили (по желание)
Използвани продукти:




Запечени патладжани с рагу и кашкавал
Начин на приготвяне:
Подреждаме нарязания на филии патладжан върху тава за печене и намазваме всяко парче със зехтин и от двете страни. Поръсваме със сол и запичаме в загрята фурна на 180°С за 20 минути. На десетата минута обръщаме патладжаните от другата страна.
Приготвяме рагуто, като запържим първо лука и моркова в зехтина, и след това прибавим каймата. Запържваме добре и когато е готова, прибавяме ¼ ч.ч. вода, за да се сготви по-добре и да омекне леко. Прибавяме доматената паста, разбъркваме и прибавяме чушките и пресния лук. Готвим още 1-2 минути на средна температура и прибавяме подправките, разбъркваме добре за още около минута. Прибавяме доматения сок и разбъркваме.
Сглобяваме ястието, като поставим в тавичка за печене резените патладжан и ги гарнираме с рагу. Отгоре поставяме второ парче патладжан и отново от рагуто. Поръсваме с настърган кашкавал и нареждаме разполовени чери домати върху него.
Поставяме ястието в загрята фурна на 180°С и печем за 35-40 минути.
Благодарим за рецептата на Таня Донева!