fbpx

Съставки:

6 яйца
200 г кисело мляко
150 г сирене
1 скилидка чесън
20 мл ябълков оцет
1 ч.л. сол
2 дафинови листа
3-4 зърна черен пипер
40 г масло
1 ч.л. Picantina червен пипер

Използвани продукти:

Яйца по панагюрски

Приготвяне
15 мин
Порции
2
Трудност
Лесна

Начин на приготвяне:

  1. В купа смесваме киселото мляко с натрошеното сирене и пресования чесън.
  2. Подготвяме яйцата, като чукнем всяко в отделна купичка.
  3. Слагаме вода в тенджера и след като заври, добавяме солта, оцета, дафиновия лист и черния пипер. Намаляме котлона на минимална степен, така че водата да къкри съвсем леко.
  4. Тогава слагаме яйцата едно по едно, изсипвайки ги максимално близо до водата. (Не слагаме всички 6 яйца наведнъж, приготвяме ги на два пъти).
  5. Засичаме 3-4 минути за по-рохки яйца или 5-6 за твърдо сварени. Вадим яйцата с помощта на решетъчна лъжица.
  6. За запръжката слагаме маслото в малка касерола и след като се разтопи, прибавяме червения пипер. Разбъркваме буквално за 10-15 секунди и махаме от котлона.
  7. На дъното на дълбоки купички разпределяме млечната смес, отгоре подреждаме яйцата и заливаме с няколко лъжици от запръжката.

Благодарим за рецептата на Вероника Георгиева!

  Харесай