fbpx
Вити пърленки с Picantina Странджанска шарена сол

Съставки:

600-700 г брашно
1 пакетче Picantina инстантна мая
1 ч.л. захар
400 мл вода
150 г разтопено масло

За намазване:
Picantina Странджанска шарена сол със самардала
100 г разтопено масло с олио

Използвани продукти:

Вити пърленки с Picantina Странджанска шарена сол

Приготвяне
50 мин
Порции
6
Трудност
Лесна

Начин на приготвяне:

Замесваме меко тесто от брашното, водата и маята. Тестото се покрива с кърпа  и втасва  на топло, докато удвои обема си. След втасване, тестото се разделя на осем топки. Покриват се с кърпа, оставят се да починат още 10 минути.

Всяка топка се разточва на кръг с диаметър около 30 см. Намазва с меко или разтопено масло, поръсва се с  Picantina Странджанска шарена сол със самардала и се свива  в полукръг.

Правят се разрези около сантиметър от края на тестото (от външния край, не прегънатата сърцевина), на  максимално близко разстояние, за да се усукват много повече слоеве в пърленката след това.

След като направим разрезите, отваряме пак кората тесто и я събираме на фитил, който усукваме на охлювче. Оставяме настрана и повтаряме стъпките с другите топки тесто.

Загряваме сух тиган на висока температура, но най-добре не максимална. Взимаме едно от фитилчетата и разточваме на тънък кръг.  Печем в горещия тиган от двете страни, като обръщаме постоянно, за да не прегори.

Готовите пърленки редим една върху друга, а преди сервиране намазваме с още малко масло.

Толкова са крехки и се късат на конци. Във всяка плетеница се носи ухание на масло и шарена сол със самардала – не можеш да им устоиш!

 

Благодарим за рецептата на Люси Евтимова!

1 харесване