Съставки:
За тестото:
160 мл топло мляко
60 г захар
20 г прясна мая или 1 пакетче Picantina суха мая
2 броя яйца (отделете единия жълтък за намазване на венеца преди печене)
60 г масло
400 г брашно
щипка сол
1 ч.л. прясно мляко, за смесване с жълтъка
За плънката:
60 г масло
40 г фина кафява захар
1 с.л. Picantina какао
1 с.л. шоколадов крем
5 г Picantina канела
20 г начупени лешници по желание
Използвани продукти:
Великденски канелен венец
Начин на приготвяне:
Форма за кекс с диаметър 25 см намазваме с масло, а по стените ѝ поставяме хартия за печене.
Маята разтваряме в затоплено мляко със захар и оставяме за 10 минути, докато се образува пяна /сухата мая се смесва с брашното, без разтваряне/. След това разбъркваме брашното, яйцата и разтопеното масло.
Омесваме тестото за около 5-7 минути, докато се получи гладко, меко и еластично.
Поставяме в купа, намазана с малко олио, покриваме с фолио и оставяме на топло място да втаса за час или докато удвои размера си.
Готовото тесто изсипваме върху работния плот леко поръсен с брашно.
Всички съставки за плънката разбъркваме до еднородна консистенция.
Тестото разточваме на правоъгълник с дължина, достатъчна за формата, която ползваме, намазваме с плънката и завиваме на стегнато руло от по-дългата страна и разрязваме през средата по дължина. Сплитаме двете части с разрезите нагоре и поставяме във формата за печене, като се оформи венецът.
С фолио покриваме така оформеното тесто и го оставяме да втаса за още 20-30 минути.
Преди печене, повърхността намазваме с разбит жълтък с 1 ч.л. прясно мляко, поръсваме с начупени лешници. По желание, може да поръсим и с малко захар.
Печем в предварително загрята на 170°С фурна, докато венецът стане със златиста коричка (около 35-40 минути).
Благодарим за рецептата на Таня Донева!