fbpx

Съставки:

За тестото:
160 мл топло мляко
60 г захар
20 г прясна мая или 1 пакетче Picantina суха мая
2 броя яйца (отделете единия жълтък за намазване на венеца преди печене)
60 г масло
400 г брашно
щипка сол
1 ч. л. прясно мляко, за смесване с жълтъка

За плънката:
60 г масло
40 г фина кафява захар
1 с.л. Picantina какао
1 с.л. шоколадов крем
5 г Picantina канела
20 г начупени лешници по желание

Използвани продукти:

Великденски канелен венец

Приготвяне
90 мин
Порции
10
Трудност
Лесна

Начин на приготвяне:

Форма за кекс с диаметър 25 см се намазва с масло, а по стените ѝ се поставя хартия за печене.

Маята се разтваря в затоплено мляко със захар и се оставя за 10 минути, докато се образува пяна /сухата мая се смесва с брашното, без разтваряне/. След това брашното, яйцата и разтопеното масло се разбъркват.

Тестото се омесва за около 5-7 минути, докато се получи гладко, меко и еластично.

Поставя се в купа, намазана с малко олио, покрива се с фолио и се оставя на топло място да втаса за час или докато удвои размера си.

Готовото тесто се изсипва върху работния плот леко поръсен с брашно.

Всички съставки за плънката се разбъркват до еднородна консистенция.

Тестото се разточва на правоъгълник с дължина, достатъчна за вашата форма, намазва се с плънката и се завива на стегнато руло от по-дългата страна и се разрязва през средата по дължина. Сплетат се двете части с разрезите нагоре и се поставят във формата за печене, като се оформи венецът.

С фолио се покрива така оформеното тесто и се оставя да втаса за още 20-30 минути.

Преди печене, повърхността се намазва с разбит жълтък с 1 ч.л. прясно мляко, поръсва се с начупени лешници. По желание, може да се поръси и с малко захар.

Пече се в предварително загрята на 170°С фурна, докато венецът стане със златиста коричка (около 35-40 минути).

  Харесай