
Съставки:
800 г бутер тесто
300 г захар
1 л прясно мляко
1 пакетче Picantina ванилова захар
60 г брашно
150 г масло
4 яйца
Използвани продукти:

Торта Наполеон
Начин на приготвяне:
Слагаме на колона 800 мл от млякото и захарта да се загреят до точка на кипене, а в същото време в купичка разбиваме яйцата с брашното и останалото мляко.
След като млякото на котлона тръгне да завира, прибавяме яйчената смес при непрекъснато бъркане с телена бъркалка и разбъркваме енергично, докато кремът се сгъсти. Дърпаме от огъня и прибавяме ваниловата захар и маслото, разбърквайки, докато се инкорпорират в сместа. Слагаме лист стреч фолио върху крема и оставяме да изстине леко.
Паралелно с това режем бутер тестото на квадрати с около 1-2 см големина и печем във фурната, докато се зачервят. Печем ги на 190°C за около 7-8 минути. За най-добър резултат оставяме тестото за кратко на стайна температура да се отпусне и разделяме квадратчетата при печене.
След като ги извадим от фурната, ги разделяме на две. Заделяме две шепи от тях и ги стриваме на ситно на ръка, с тези трохи ще украсим тортата.
Останалата част смесваме с крема и изсипваме във форма за торта с махащи се стени с размери 24 см диаметър. Може да изсипем сместа на няколко пъти и между пластовете да сложи плод, сладко или желе.
След като изсипем сместа, заглаждаме и оставяме тортата да се охлади в хладилника.
По-късното махаме от формата и украсяваме с трохите от всички страни или друга украса по желание.
Може да добавим топинг от кисело сладко – малини или червени боровинки, което дава точната доза тръпчивост, която да балансира сладкия крем.
Благодарим за рецептата на Люси Евтимова!