fbpx

Съставки:

6 средни тиквички
Picantina подправка за кайма
1 с.л. зехтин
1 глава лук, ситно нарязана
450 г кайма (може само говежда или смес от говеждо и свинско)
2 с.л. доматено пюре
2 с.л. Picantina босилек
1 ч.л. Picantina риган
½ ч.л. Picantina чесън на прах
черен пипер на вкус
1 консерва доматен сос
1½ ч.ч. настърган кашкавал (може и чедър или гауда)

Използвани продукти:

Tиквички с кайма

Приготвяне
мин
Порции
Трудност
Лесна

Начин на приготвяне:

Измиваме добре тиквичките и ги разрязваме по дължина. С помощта на малка лъжица издълбаваме вътрешността, запазваме я и я оставяме настрани. Подреждаме издълбаните лодки върху тава за печене. Загряваме зехтина в голям тиган на средно силен огън, добавяме лука и готвим, докато омекне. След това добавяме каймата и Picantina подправка за кайма, и готвим, докато каймата се запече добре. Прибавяме доматеното пюре, босилека, ригана, чесъна и черния пипер и отново разбъркваме добре.

Добавяме доматения сос и издълбаната вътрешност на тиквичките (по желание я нарязваме на ситно). Оставяме да къкри под капак на слаб огън за около 10 минути. Махаме капака, разбъркваме и оставяме да покъкри още 5 минути. Загряваме фурната на 180°C. Пълним половинките тиквички с приготвената плънка. Поръсваме с настъргания кашкавал, чедър или гауда – каквото сме избрали предварително. Печем 20–25 минути, докато станат златисти.

  Харесай