Съставки:
1 бр. телешки джолан
400 г картофи
2 моркова
2 бр. настъргани домати
2 бр. лук (или Picantina лук)
5 с.л. слънчогледово олио
10 зърна черен пипер
1 с.л. оцет
1 ч.л. магданоз
Сол на вкус
Използвани продукти:
Телешко варено
Начин на приготвяне:
Първото нещо, което трябва да направим, е да подготвим месото. Измиваме добре телешкия джолан и го слагаме в тенджера с вода на котлона. Когато водата заври, премахваме образувалата се пяна, прецеждаме бульона и слагаме тенджерата обратно на колона. Добавяме във водата 1 с.л. оцет, 10 зърна Picantina Черен пипер на зърна и 1 ч.л. сол. Оставяме така подготвеното ястие да ври, докато джоланът стане напълно готов. Ако количеството на водата намалее, доливаме, така че количеството вода винаги да е над месото.
През това време, докато изчакваме, белим картофите и лука и ги режем на кубчета. Почистваме морковите и ги режем на кръгчета.
Когато месото се свари, го вадим от тенджерата и го обезкостяваме. Режем го на парчета и го връщаме обратно в супата, заедно със зеленчуците. Оставяме ястието, докато зеленчуците се сварят напълно.
Това традиционно българско ястие се поднася горещо и с пресен магданоз или щипка Picantina магданоз.