fbpx

Съставки:

1 бутер тесто
1бр пилешки гърди
200 г тиква (печена или варена)
50 г орехи
50 г сирена камембер/синьо сирене
2-3 глави лук
30 мл червено вино
олио
Picantina Подправка за пиле
Picantina Черен пипер
Сол

Използвани продукти:

Солен венец с пилешко и тиква

Приготвяне
90 мин
Порции
12
Трудност
Средна

Начин на приготвяне:

Лукът се нарязва на ивички и се запържва в малко олио на средна степен, докато омекне. Добавя се виното и  се оставя на тих огън, за около 15-20 минути. 

Пилешките гърди се овкусяват с Picantina подправка за пиле и се добавя малко олио върху месото. Завива се във фолио и се пече на бавен огън, на 160°,  пече се, докато се разпада при натиск с вилица. 

Приготвяне на венеца

Лист бутер тесто се разстила и се разточва леко с точилка. В долния, по-дълъг край, се разпределя първо от карамелизирания лук, отгоре се слага дърпаното пилешко месо, тиква, орехи и парченца от сирената. След това се завива на руло и се прехвърля в тавичка, постлана с хартия за печене.Тестото трябва да се оформи като венец, залепяйки един за друг другите два края. 

По тестото се правят прорези и се намазва отгоре с малко размит с вода жълтък. Пече се в предварително загрята фурна първо на 200°, докато се получи желания загар, после се поставя лист фолио отгоре и  се допича за още 30 минути.

Благодарим за тази вкусна рецепта на Люси Евтимова.

Историята

Когато бях малка с трепет очаквах Коледа не само заради подаръците, но и защото тогава имахме със сестра ми специални задачи: да напазаруваме за празника, докато мама готви, да купим елха от пазара и да я донесем у дома, да я украсим, а след това, докато чакахме празничната вечеря, гледахме детски или слушахме коледна музика. 
Мама винаги ни викаше, когато беше време да се украсяват ястията. Не само тортите и десертите, но и житото или други елементи от трапезата. От тогава съм свикнала, че на празници ( а, като можем и делници) винаги обръщаме внимание на външния вид на ястието, тъй като ако можем да го направим една идея по-апетитно и красиво, трябва да го сторим.

Вижте видео рецептата:

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Люси Евтимова (@lussievtimova)

  Харесай