
Съставки:
1 бутер тесто
1 бр. пилешки гърди
200 г тиква (печена или варена)
50 г орехи
50 г сирена камембер/синьо сирене
2-3 глави лук
30 мл червено вино
олио
Picantina Подправка за пиле
Picantina Черен пипер
Сол
Използвани продукти:


Солен венец с пилешко и тиква
Начин на приготвяне:
Лукът нарязваме на ивички и запържваме в малко олио на средна степен, докато омекне. Добавяме виното и оставяме на тих огън за около 15-20 минути.
Пилешките гърди овкусяваме с Picantina подправка за пиле и добавяме малко олио върху месото. Завиваме във фолио и печем на 160°С, докато месото започне да се разпада при натиск с вилица.
Приготвяне на венеца
Разстилваме лист бутер тесто и го разточваме леко с точилка. В долния, по-дълъг край, разпределяме първо от карамелизирания лук, отгоре слагаме дърпаното пилешко месо, тиква, орехи и парченца от сирената. След това завиваме на руло и прехвърляме в тавичка, постлана с хартия за печене. Тестото оформяме като венец, залепяйки един за друг другите два края.
По тестото правим прорези и намазваме отгоре с малко размит с вода жълтък. Печем в предварително загрята фурна първо на 200°С, докато се получи желаният загар, после поставяме лист фолио отгоре и допичаме за още 30 минути.
Благодарим за тази вкусна рецепта на Люси Евтимова.
Историята
Когато бях малка с трепет очаквах Коледа не само заради подаръците, но и защото тогава имахме със сестра ми специални задачи: да напазаруваме за празника, докато мама готви, да купим елха от пазара и да я донесем у дома, да я украсим, а след това, докато чакахме празничната вечеря, гледахме детски или слушахме коледна музика.
Мама винаги ни викаше, когато беше време да се украсяват ястията. Не само тортите и десертите, но и житото или други елементи от трапезата. От тогава съм свикнала, че на празници ( а, като можем и делници) винаги обръщаме внимание на външния вид на ястието, тъй като ако можем да го направим една идея по-апетитно и красиво, трябва да го сторим.
Вижте видео рецептата:
Вижте тази публикация в Instagram.