fbpx

Съставки:

⅔ ч.ч. топло мляко
1 с.л. суха мая
2 ½ ч.ч. брашно
⅓ ч.ч. захар
⅓ ч.ч. меко масло
1 голямо яйце
½ с.л. сол
1 ванилия
50 мл ром
⅔ ч.ч. портокалови корички
⅔ ч.ч. златни стафиди
¼ ч.л. Picantina канела
¼ ч.л. Picantina индийско орехче
¼ ч.л. Picantina джинджифил
½ ч.ч. пудра захар

Използвани продукти:

Щолен

Приготвяне
мин
Порции
Трудност
Лесна

Начин на приготвяне:

Маята разтваряме в топлото мляко, заедно с 1 с.л. захар и оставяме на топло, докато шупне (около 10 минути). След това смесваме добре в голяма купа с 2 ч.ч. от брашното, захарта, канелата, джинджифила, индийското орехче, маслото, яйцето, солта, ванилията и рома.

Малко по малко добавяме останалото брашно, като разбъркваме добре след всяко добавяне, докато получим гладко тесто. Изваждаме върху леко набрашнена повърхност и в него добавяме портокаловите корички и стафидите. Продължаваме да месим, докато стане гладко и разпределим равномерно плънката.

Намасляваме леко голяма купа, тестото поставяме в нея и намазваме с масло. Покриваме и оставяме да втаса на топло място, докато удвои обема си, след което оформяме руло. Намазваме тава за печене и поставяме рулото в нея. Отново покриваме и оставяме да втаса, докато удвои обема си, а през това време загряваме фурната до 175°C. Щоленът печем за 10 минути на 175°C, след това намаляме до 150°C и печем още 30 до 40 минути или докато стане златисто кафяво. Оставяме да изстине върху решетка, след това поръсваме с дебел слой пудра захар.

  Харесай