fbpx

Съставки:

250 мл хладко прясно мляко
50 мл хладка вода
20 г прясна мая
1 ½ с.л. захар
1 ч.л. сол
2 яйца
80 мл слънчогледово олио
650-700 г брашно
60 г меко масло за намазване на корите
300 г краве сирене, натрошено
Picantina Странджанска шарена сол със самардала

Използвани продукти:

Пухкав и ароматен усукан тутманик

Приготвяне
мин
Порции
Трудност
Лесна

Начин на приготвяне:

Разтваряме маята в прясното мляко, водата и захарта. Прибавяме няколко лъжици брашно и разбъркваме. Оставяме сместа, докато маята се активира.

Изсипваме в голяма купа около 500 г от брашното и прибавяме солта. По средата оформяме кладенче и прибавяме маята, яйцата и олиото. Омесваме тесто, като добавяме от брашното, докато получим меко, нелепнещо по ръцете тесто.

Поставяме готовото тесто в купа, намазана с олио, и го покриваме с фолио. Оставяме го на топло, докато удвои обема си.

Намазваме с масло удобна тавичка за печене. След като тестото втаса, го разделяме на 3 еднакви части. Всяка част разточваме на правоъгълник с дължината на тавичката, в която ще печем, и ширина около 30 см. Намазваме първата кора добре с масло и поръсваме със сирене и шарена сол. Поставяме втората и повтаряме. Поставяме и третата кора, като притиснем добре по краищата.

Разррязваме тестото с помощта на нож за пица по дължина на четири приблизително еднакви части. Усукваме всяка част и ги подреждаме в подготвената тавичка. Поставяме свежо фолио върху тавичката и оставяме тестото да втаса отново за 30-40 минути. Преди да го сложим във фурната, намазваме тутманика по повърхноста с меко масло и поръсваме с шарената сол.

Поставяме във студена фурна и включваме на 180°С.

Печем 35-40 минути до златистокафеникав загар.

Благодарим за рецептата на Таня Донева!

  Харесай