Съставки:

240 мл топло прясно мляко
240 мл топла вода
240 мл мазнина
3 с.л. захар
2 с.л. Пикантина Балканска ръсеница
1 с.л. суха мая
850g брашно
Не е необходимо да добавяте сол

За намазване:
1 яйце и 30 мл прясно мляко за размазване

Използвани продукти:

Погача

Приготвяне
90 мин
Порции
8
Трудност
Лесна

Начин на приготвяне:

 

В купата налейте 240 мл топло прясно мляко и 240 мл топла вода. Добавете  3 с.л. захар,  1 с.л. суха мая, 2 кафени чаши брашно от предвиденото количество. Разбъркате до получаване на еднородна смес. Покрийте купата с памучна кърпа и оставете на топло за около 10 минути, докато маята шупне.

В купата с останалото количество брашно, изсипете 2 с.л Пикантина Балканска ръсеница и разбъркайте добре. Към шупналата мая добавете 240 мл мазнина с леко разбъркване. Постепенно добавете брашното.  Подгответе кухненския плот като поръсите с няколко лъжици брашно. Замесете меко и еластично тесто.

Полученото тесто разделете на 2 равни части.

Всяка  част се разточва на правоъгълен лист, който се нарязва на 8 еднакви триъгълни парчета.

Всеки триъгълник се навива на руло. Завиването започва от широката част.

Оформените на рула се нареждат в тава покрита с хартия за печене.  Разбийте 1 яйце и 30 мл прясно мляко, намажете повърхността на тестото. Покрийте с памучна кърпа, оставете  на топло, докато тестото втаса /удвои обема си/. Намажете повторно оформената питка преди печене с жълтък и прясно мляко.

Пече се в предварително загрята фурна на 180°C фурна с включени долен реотан и вентилатор за 40 минути.

Добър апетит!
Пикантина. Подправено с вкус.