Съставки:
1 кг брашно
2 яйца /единият жълтък се използва за намазване на питката/
1 с.л. Picantina хималайска сол
1 с.л. кафява захар
4 с.л. зехтин
320 мл прясно мляко
100 мл топла вода
125 г краве масло
1/2 кубче жива мая
Използвани продукти:
Погача
Начин на приготвяне:
Маята разтваряме в 100 мл топла вода, заедно с 1 с.л. брашно и малко захар. Покриваме и оставяме да шупне.
В тава пресяваме брашното и правим кладенче. Изсипваме шупналата мая, добавяме другите продукти и замесваме меко тесто. Прехвърляме в дълбока купа и покриваме със стреч фолио, за да втаса, докато удвои обема си.
Готовото тесто разделяме на 3 части и оформяме 3 платки. Разточваме първата, намазваме с разтопено краве масло. Разточваме и другите две топки тесто по същия начин, подреждаме една върху друга с намазване на разтопено масло между тях. Разделяме на 8 триъгълника и оформяме кифлички. Подреждаме в тава с диаметър около 30 см, покрита с хартия за печене. Оформената питка намазваме с останалото разтопено краве масло и следва повторно втасване. Най-отгоре намазваме с разбит жълтък с 1-2 лъжици прясно мляко. По желание може да поръсим със сусам или маково семе.
Печем в предварително загрята фурна на 180°C на горен и долен реотан до получаване на апетитен загар.
Поднесяме питката топла с Picantina Балканска ръсеница.
Добър апетит с Picantina. Подправено с вкус. ❤️