
Съставки:
1 кг брашно;
2 яйца /единият жълтък се използва за намазване на питката/;
1 с.л. Picantina хималайска сол;
1 с.л. кафява захар;
4 супени лъжици зехтин;
320 ml прясно мляко;
100 ml топла вода;
125 грама краве масло;
1/2 кубче жива мая
Използвани продукти:



Погача
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в 100 ml топла вода, заедно с 1 с.л. брашно и малко захар. Покрива се и се оставя да шупне.
В тава се пресява брашното и се прави кладенче. Изсипва се шупналата мая, добавят се другите продукти и се замесва меко тесто. Прехвърля се в дълбока купа и се покрива със стреч фолио, за да втаса, докато удвои обема си.
Готовото тесто се разделя на 3 части и се оформят 3 платки. Разточва се първата, намазва се с разтопено краве масло. Разточват се и другите две топки тесто по същия начин, подреждат една върху друга с намазване на разтопено масло между тях. Разделя се на 8 триъгълника и се оформят кифлички. Подреждат се в тава с диаметър около 30 см, покрита с хартия за печене. Оформената питка се намазва с останалото разтопено краве масло и следва повторно втасване. Най-отгоре се намазва с разбит жълтък с 1-2 лъжици прясно мляко. По желание, може да поръсите със сусам или маково семе.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 °C на горен и долен реотан до получаване на апетитен загар.
Поднесете питката топла с Picantina Балканска ръсеница.
Добър апетит с Picantina. Подправено с вкус. ❤️