fbpx

Съставки:

1 кг брашно
2 яйца /единият жълтък се използва за намазване на питката/
1 с.л. Picantina хималайска сол
1 с.л. кафява захар
4 с.л. зехтин
320 мл прясно мляко
100 мл топла вода
125 г краве масло
1/2 кубче жива мая

Използвани продукти:

Балканска Ръсеница Picantina

Погача

Приготвяне
90 мин
Порции
8
Трудност
Лесна

Начин на приготвяне:

Маята разтваряме в 100 мл топла вода, заедно с 1 с.л. брашно и малко захар. Покриваме и оставяме да шупне.

В тава пресяваме брашното и правим кладенче. Изсипваме шупналата мая, добавяме другите продукти и замесваме меко тесто. Прехвърляме в дълбока купа и покриваме със стреч фолио, за да втаса, докато удвои обема си.

Готовото тесто разделяме на 3 части и оформяме 3 платки. Разточваме първата, намазваме с разтопено краве масло. Разточваме и другите две топки тесто по същия начин, подреждаме една върху друга с намазване на разтопено масло между тях. Разделяме на 8 триъгълника и оформяме кифлички. Подреждаме в тава с диаметър около 30 см, покрита с хартия за печене. Оформената питка намазваме с останалото разтопено краве масло и следва повторно втасване. Най-отгоре намазваме с разбит жълтък с 1-2 лъжици прясно мляко. По желание може да поръсим със сусам или маково семе.

Печем в предварително загрята фурна на 180°C на горен и долен реотан до получаване на апетитен загар.

Поднесяме питката топла с Picantina Балканска ръсеница.

Добър апетит с Picantina. Подправено с вкус. ❤️

1 харесване