fbpx

Съставки:

1 брой тиква – около 1 кг / 1 кг и половина (сортът е пожелание – може и кръгла, може и цигулка);
1 пакетче Picantina канела;
1 пакетче Picantina ванилия;
1 ч.л. Picantina джинджифил;
1 ч.л. Picantina кориандър;

сушени плодове по избор – боровинки, сини сливи без костилка, смокини (количеството е по желание);
150-200g орехови ядки на едри парчета (количеството е по желание);
3 с.л. мед;
2 ч.л.ром

Използвани продукти:

Рецепта за пълнена тиква със сушени плодове

Приготвяне
70 мин
Порции
8
Трудност
Лесна

Начин на приготвяне:

Най-напред подгответе тиквата. Ако е кръгла, измийте я добре, отрежете капачето /не го изхвърляйте, с него ще похлупите напълнената тиква/.  Издълбайте отвътре като почистите от семките. Направете смес с част от меда, канелата и ванилията и намажете отвътре.

Ако тиквата е цигулка, срежете на  2 хоризонтални парчета и направете 2 порции или приберете едната половина. Отново почистете от семките и също намажете отвътре с мед и канела.

В купа смесете нарязаните плодове, ореховите ядки, меда и рома, другите  части от канелата и ванилията. Разбъркайте добре. Напълнете тиквата, след което се премества в тава. Налейте 2-3 пръста вода. Завийте с алуминиево фолио и печете в първоначално загрята на 230°C фурна на долен и горен реотан, докато заври водата. След това намалете фурната на 180°C и печете 1 час /по средета проверете дали е необходима допълнително вода/.

В края на печенето, махнете фолиото е печете още 10 минути.

Извадете изпечената тиква и охладете. Нарежете на резени, сервирайте поръсена с канела.

Добър апетит с Picantina! ❤️ Подправено с вкус. ❤️

  Харесай