Съставки:
3-4 бр. големи глави лук
300 г кайма смес
3 с.л. Picantina сушени зеленчуци
150 г ориз
1 ч.ч. нарязан праз лук
1 с.л. доматено пюре
1 ч.ч. домати на кубчета или настъргани
½ ч.л. Picantina чесън на гранули
2 с.л. зехтин
½ ч.ч. сироп от нар
2 ч.л. сол
½ ч.л. черен пипер
2 с.л. зехтин
1 с.л. доматено пюре
500 мл вода
щипка сол
Използвани продукти:
Лучени сармички
Начин на приготвяне:
Режем двете крайчета на главите лук и ги белим. Правим разрез само до средата с нож ги и сваряваме във вряща вода за 15-20 минути, докато омекнат.
Поставяме сварения лук в студена вода и внимателно отделяме всеки лист.
За да приготвим плънката, смесваме всички съставки в купа. Поставяме по 1 с.л. от сместа в листата лук и ги завиваме.
Подреждаме сармичките плътно в тава за печене. Заливаме ги със соса от доматено пюре, вода и сол. Гарнираме със зехтин.
Покриваме тавичката с фолио и печем 45 минути във фурна на 190°С.
След това премахваме фолиото и печем за още 20 минути до златистокафяво.
Благодарим за рецептата на Таня Донева!