fbpx

Съставки:

1 кг картофи
50 г пармезан
120 г разтопено несолено краве масло (или разтопена патешка мас)
2-3 стръкчета лимонова мащерка
1 с.л. Picantina Подправка за картофи
1/2 ч.л. черен пипер

Използвани продукти:

Кулички от картофи

Приготвяне
50 мин
Порции
4
Трудност
Лесна

Начин на приготвяне:

Загряваме фурната до 180°C.

Белим картофите и режем двата края. Ако са по-широки от ширината на тавата за мъфини, използваме белачката, за да ги нарежем на цилиндри със същия размер. Режем на тънко, а след това с формичка и под формата на кръгчета!

Намазваме вътрешността на тавата за мъфини с разтопено масло (ако е силиконова, може да пропуснем тази стъпка), след което смесваме останалото масло в голяма купа с черния пипер и Picantina Подправка за картофи. Добавяме резените картофи и разбъркваме, докато се покрият добре, след което поставяме по един резен във всеки отвор в тавата за мъфини.

Добавяме към останалите филийки от картофи пармезана и лимоновата мащерка, докато се покрият добре, след което подреждаме филийки от картофи във всяко отворче на тавата, като ги подреждаме върху основната филийка от картоф без пармезан. Можем да използваме четка, за да съберем останалото масло/пармезан в купата и го намазваме върху последния ред от нашата кула (ако остатъкът от пармезан е на бучки/сух, добавяме малко разтопено масло). Печем във фурната за 30-35 минути.

Увеличаваме температурата на фурната до 200°C и печем още 10 минути или докато леко се овъглят и омекнат точно през центъра (можем да проверим с остър нож).

Използваме лъжица, за да загребем внимателно куличките и ги сервираме в компанията на прясна лимонова мащерка. Приятен апетит!

Благодарим за рецептата на Габриела Цулин!

  Харесай