fbpx

Съставки:

За тестото
1 ч.ч. прясно мляко
3/4 ч.ч. захар
3/4 ч.ч. (170 г) краве масло
700-750 г брашно
1 пакетче (7 г) суха мая
3 бр. яйца
1 пакетче Picantina ванилова захар

Пълнеж / Какаова част
1 ч.ч. прясно мляко
3/4 ч.ч. захар
200 г смлени орехи
1/4 ч.ч. Picantina какао
1 пакетче Picantina ванилова захар

ПРИГОТВЯНЕ:
Време за приготвяне на тестото и пълнежа: 60 мин
Време за втасване: 3 часа
Време за печене: 45 мин.

Използвани продукти:

Козунак с какаова плънка

Приготвяне
4 часа и 35 мин
Порции
4
Трудност
Трудна

Начин на приготвяне:

Тестото

  1. В купа смесваме прясното мляко, захарта и маслото. Сместа загряваме, докато се разтопи маслото и захарта се разтвори.
  2. В по-голяма купа смесваме 1 ч.ч. от брашното и маята. Добавяме млечната смес и всичко разбъркваме. Оставяме да почине за 5 минути.
  3. Добавяме яйцата едно по едно и разбиваме след всяко с миксер на ниска степен или на ръка с телена бъркалка. Добавяме ваниловата захар.
  4. Добавяме останалото брашно и месим с ръце, докато се получи гладко и еластично тесто. Тестото намасляваме и го оставяме в купа. Покриваме го с фолио за свежо съхранение и го оставяме да втаса за 2 часа на топло.

Какаов пълнеж

  1. През това време приготвяме пълнежа. Прясното мляко смесваме със захарта и ваниловата захар и загряваме, за да се разтопи.
  2. Добавяме смлените орехи и какаото – всичко разбъркваме, докато получим кашеста смес. Оставяме да се охлади.

Сплитане

  1. Втасалото тесто месим за кратко върху набрашнен плот и разделяме на три части.
  2. Всяка част разточваме според размерите на съда, в който ще печем. Частите трябва да се сплетат на плитка, затова трябва да са малко по-дълги от тавата.
  3. Всяка част намазваме с 1/3 от какаовата смес, като оставяме по около 2 см. от краищата чисти и навиваме на руло по дължина. Частите сплитаме и ги поставяме в подготвена тава с хартия за печене.
  4. Козунакът покриваме с чиста кърпа и оставяме да втаса на топло за още един час.
  5. Втасалият козунак намазваме с жълтък и го поръсваме със захар. Печем в загрята фурна на 170°С с вентилатор. Ако се запече бързо отгоре, може да поставим алуминиево фолио и да допечем с него за около 45 минути.
  6. След изпичане, го оставяме да се охлади напълно и тогава го режем.

Picantina. Подправено с вкус.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Picantina (@picantina.bg)

  Харесай