fbpx

Съставки:

За тестото
1 ч.ч. прясно мляко
3/4 ч.ч. захар
3/4 ч.ч. (170 гр.) краве масло
700-750 гр. брашно
1 пакетче (7гр.) суха мая
3 бр. яйца
1 пакетче ванилова захар Пикантина

Пълнеж / Какаова част
1 ч.ч. прясно мляко
3/4 ч.ч. захар
200 гр. смлени орехи
1/4 ч.ч. Какао Пикантина
1 пакетче ванилова захар Пикантина

ПРИГОТВЯНЕ:
Време за приготвяне на тестото и пълнежа: 60 мин
Време за втасване: 3 часа
Време за печене: 45 мин.

Използвани продукти:

Козунак с какаова плънка

Приготвяне
4 часа и 35 мин
Порции
4
Трудност
Трудна

Начин на приготвяне:

Тестото

  1. В купа се смесват прясното мляко, захарта и маслото. Сместа се загрява, докато се разтопи маслото и захарта се разтвори.
  2. В по-голяма купа се смесват 1 ч.ч. от брашното и маята. Добавя се млечната смес и всичко се разбърква. Оставя се да почине за 5 минути.
  3. Добавят се яйцата едно по едно и се разбива след всяко с миксер на ниска степен или на ръка с телена бъркалка. Добавя се ваниловата захар.
  4. Добавя се останалото брашно и се меси с ръце, докато се получи гладко и еластично тесто. Тестото се намаслява и се оставя в купа. Покрива се с фолио за свежо съхранение и се оставя да втаса за 2 часа на топло.

Какаов пълнеж

  1. През това време се приготвя пълнежа. Прясното мляко се смесва със захарта и ваниловата захар и се загрява, за да се разтопи.
  2. Добавят се смлените орехи и какаото и всичко се разбърква, докато се получи кашеста смес. Оставя се да се охлади

Сплитане

  1. Втасалото тесто се меси за кратко върху набрашнен плот и се разделя на три части.
  2. Всяка част се разточва според размерите на съда, в който ще печете. Имайте предвид, че частите трябва да се сплетат на плитка, така че трябва да са малко по-дълги от тавата.
  3. Всяка част се намазва с 1/3 от какаовата смес, като се оставят по около 2 см. от краищата чисти и се навива на руло по дължина. Частите се сплитат е се поставят в подготвена тава с хартия за печене.
  4. Козунакът се покрива с чиста кърпа и се оставя да втаса на топло за още един час.
  5. Втасалият козунак се намазва с жълтък и се поръсва със захар и се пече в загрята фурна на 170°С с вентилатор. Ако се запече бързо отгоре може да поставите алуминиево фолио и да допечете с него. Пече се около 45 минути.
  6. След изпичане се оставя да се охлади напълно и тогава се реже.

Picantina. Подправено с вкус.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Picantina (@picantina.bg)

  Харесай