
Съставки:
270 г пшенично брашно
200 г кокосова захар
120 г кокосови стърготини
1 ч.л. бакпулвер
125 мл олио
3 бр. яйца размер L
150 мл прясно мляко
няколко капки кокосов аромат
щипка сол
Допълнително:
150 г пудра захар
3-4 с.л. кокосово мляко
няколко капки лилава сладкарска боя
кокосов чипс
Кокосов кекс
Начин на приготвяне:
Подготвяме си кръгла форма за кекс с дупка, като я намазваме с мазнина и поръсваме леко с брашно. Изсипваме излишното брашно. Включваме фурната да загрява на 180 градуса с вентилатор.
В купа разбиваме захарта с олиото за няколко минути, докато захарта се разтвори.
Добавяме едно по едно яйцата и разбиваме хубаво след всяко. Накрая прибавяме кокосовия аромат.
В отделна купа смесваме брашното, бакпулвера, солта и кокосовите стърготини.
Прибавяме на няколко пъти сухите продукти към яйчената смес, редувайки с млякото.
Изсипваме сместа във формата за печене и печем около 45 минути. Проверяваме за готовност с дървена клечка.
След изпичане оставяме за около 10 минути във формата, а след това обръщаме върху решетка, за да изстине напълно.
Когато кексът е изстинал напълно, в купичка разбъркваме пудрата захар, кокосовото мляко и сладкарската боя. Заливаме кекса и поръсваме с кокосов чипс.
Благодарим за рецептата на Ели Сърбева!