fbpx

Съставки:

180 г бяло брашно
150 г захар
110 г масло
2 големи яйца
¼ ч.ч. мляко
1 ч.л. Picantina бакпулвер
1 ч.л. ванилия
кората на половин портокал
щипка сол
¼ ч.л. Picantina канела
80 г шоколадов чипс
35 г стафиди
35 г сушени боровинки

За глазурата:
1 ч.ч. пудра захар
1-2 с.л. мляко
червени боровинки

Използвани продукти:

Кекс

Приготвяне
70 мин
Порции
10
Трудност
Лесна

Начин на приготвяне:

Фурната загряваме до 175°C и формата за кекс намазваме с масло. Маслото и захарта разбиваме с електрически миксер за 3-4 минути, докато сместа стане пухкава. Добавяме яйцата едно по едно, след това добавяме ванилията и настърганата портокаловата кора и разбъркваме отново.

В отделна купа смесваме брашното, бакпулвера, солта и канелата. Добавяме 1⁄3 от брашнената смес и разбъркваме на ниска скорост, докато се смесят. След това добавяме ½ от млякото и отново разбъркваме на ниска скорост. Продължаваме с 1⁄3 от брашнената смес, последвана от ½ от млякото, и завършваме с останалата 1⁄3 от брашнената смес. Добавяме шоколадовия чипс и сушените плодове и с шпатула разбъркаме внимателно. Сместа изсипваме в намазнената форма за кекс и печем в предварително загрята фурна за 35-40 минути.

Изчакваме 10-15 минути, за да се охлади преди да я извадим от формата. За глазурата смесваме пудрата захар и млякото, за да се получи гладка паста. Поливаме с нея кекса и украсяваме с червени боровинки за още по-празнична визия.

  Харесай