fbpx

Съставки:

За тестото:
500 г бяло брашно
400 мл вода
100 г активен квас*
щипка сол
зехтин за разтегляне на тестото

За месото:
500 г пуешко месо от бут
1/2 пакет Picantina Grillhouse за пиле
2 глави червен лук + още 2 за поставяне на месото
зехтин за поливане на месото

За салатата Снежанка:
3-4 с.л. домашно кисело мляко
2 малки краставички
2 скилидки чесън
сол на вкус
около 20 мл зехтин

За картофите:
2-3 картофа
зехтин за поливане на картофите

Допълнително:
домат
червена пиперка
пресен магданоз

*Може да използваме и Picantina мая за хляб (вместо квас).
**По желание може да добавим Picantina подправка за картофи и така да ги овкусим.

Използвани продукти:

Домашен дюнер

Приготвяне
мин
Порции
Трудност
Лесна

Начин на приготвяне:

Започваме със замесването на тестото, защото втасването му ще отнеме повече време. Слагаме продуктите в дълбока купа и замесваме тесто. През 30 минути го разтегляме. Накрая го сгъваме и оформяме на топка. Покриваме купата с капак и го оставяме да втаса, докато увеличи обема си два пъти.

Мариноване на месото:
Нарязваме го на пържоли и го начукваме с чукче. Нарязваме червения лук на шайби. В тавичка поставяме един ред пържоли, отгоре поръсваме обилно с Picantina Grillhouse за пиле, върху подправката поръсваме с шайби червен лук и поливаме с тънка струя зехтин. След това поставяме втори ред пържоли, Picantina Grillhouse за пиле и зехтин. Поставяме стреч фолио върху тавичката и я слагаме в хладилник за няколко часа, за да се маринова добре.

Приготвяне на салата Снежанка:
Нарязваме краставичките на малки кубчета или ги настъргваме на ренде. Ако ги стържем на ренде, трябва да ги изстискаме добре през тензух, за да премахнем излишната вода. След това ги поставяме в купа, добавяме киселото мляко, зехтина, солта и пресованите скилидки чесън и разбъркваме добре.

Прибираме купата в хладилник за няколко часа, докато се маринова месото.

Разрязваме една глава червен лук на две и я поставяме в тавичка. Върху главите с лук подреждаме пуешкото месо и червения лук на шайби, с които се е мариновало месото.

Забождаме по един дървен шиш на всяка купчина с месо, за да бъде стегнато по време на печене. По този начин ще може да разрежем месото по-лесно след изпичане, както режат майсторите на дюнери. След това поставяме тавичката в предварително загрята фурна и печем за около 30-35 минути на 180°C.

През това време нарязваме картофите на тънки парчета, поливаме ги със зехтин, разбъркваме ги добре и ги поставяме във air fryer на 190-200°C да се изпекат за около 15-20 минути.

Нарязваме домата на шайби, а пиперката на колелца.

Изсипваме тестото на кухненски плот. Добавяме около 50 мл зехтин и го разделяме на няколко топки. Разтегляме топките на тънко и ги печем в сух тиган.

След като месото се изпече, го вадим от фурната и нарязваме на тънки парчета.

Поставяме една пърленка в чиния с подходящ размер, отгоре разпределяме от салатата Снежанка, пуешкото месо, домат, пипер, картофи, няколко стръкчета пресен магданоз.

Приятен апетит!

Рецептата е на Габи Цулин.

  Харесай