fbpx

Съставки:

Агнешка плешка около 4 кг
1 пакет Picantina подправка за агнешко и дроб сарма
500 г малки лукчета
2 с.л. лимонов сок
2 ч.л. шипков мармалад
2 ч.ч. Picantina зеленчуков бульон
1 ч.ч. червено вино
3-4 с.л. зехтин
2 стръка пресен розмарин (може и без него)
1 щипка сол и черен пипер за овкусяване преди запечатване на агнешкото

ПРИГОТВЯНЕ:

Приготвяне: 30 мин.
Готвене: 3 ч

Използвани продукти:

Дърпано печено агнешко с малки лукчета

Приготвяне
3 часа и 30 мин
Порции
8
Трудност
Трудна

Начин на приготвяне:

  1. Овкусяваме с много малко сол и черен пипер разрязаната на порции агнешка плешка. Поставяме 1 лъжица зехтин в голям тиган и запечатваме месото от всички страни, докато се зечерви добре. Правим резки с ножа по месото, за да се овкуси и отвътре.
  2. В купичка смесваме един пакет Picantina подправка за агнешко и дроб сарма, две стръкчета розмарин, (не е задължително използването му), лимоновия сок, шипковия мармалад, ¼ чаша Picantina зеленчуков бульон и 2-3 с.л. зехтин. Разбъркваме добре.
  3. В голям съд за печене с капак изсипваме малките лукчетата, останалия бульон и червеното вино.
  4. Намазваме месото от всички страни равномерно, подреждаме го върху зеленчуците и затваряме с капак. 
  5. Време е за фурната – печем месото за 1 час на 200°С. След това намаляме температурата на 160-170°С и печем за още 2 часа.

Гарантираме – месото е толкова крехко, че само пада от кокала и ухае разкошно!

С помощта на щипка и вилица започваме да дърпаме месото, докато стане на конци. Сервираме го върху канапе от картофено пюре и малките лукчета, поливаме от соса, в който се е пекло и се наслаждаваме на най-вкусното и ароматно агнешко! 

Picantina. Подправено с вкус.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Picantina (@picantina.bg)

  Харесай