Съставки:

Агнешка плешка около 4 кг
1 пакет Picantina подправка за агнешко и дроб сарма
500 г малки лукчета
2 с. л. лимонов сок
2 ч. л. шипков мармалад
2 ч. ч. Picantina зеленчуков бульон
1 ч. ч. червено вино
3-4 с. л. зехтин
2 стръка пресен розмарин (може и без него)
1 щипка сол и черен пипер за овкусяване преди запечатване на агнешкото

ПРИГОТВЯНЕ:

Приготвяне: 30 мин.
Готвене: 3 ч

Използвани продукти:

Дърпано печено агнешко с малки лукчета

Приготвяне
3 часа и 30 мин
Порции
8
Трудност
Трудна

Начин на приготвяне:

  1. Овкусете с много малко сол и черен пипер разрязаната на порции агнешка плешка. Поставете 1 лъжица зехтин в голям тиган и запечатайте месото от всички страни, докато се зечерви добре. Направете резки с ножа по месото, за да се овкуси и отвътре.
  2. В купичка смесете един пакет Picantina подправка за агнешко и дроб сарма, две стръкчета розмарин, (не е задължително използването му), лимоновия сок, шипковия мармалад,  ¼ чаша зеленчуков бульон Picantina и 2-3 супени лъжици зехтин. Разбъркайте добре.
  3. В голям съд за печене с капак, изсипете малките лукчетата, останалия бульон и червеното вино.
  4. Намажете месото от всички страни равномерно, подредете го върху зеленчуците и  затворете с капак. 
  5. Време е за фурната – печете месото за 1 час на 200°С. След това намалете температурата на 160-170°С и печете за още 2 часа.

Гарантираме Ви – месото е толкова крехко, че само пада от кокала и ухае разкошно!

С помощта на щипка и вилица надърпайте месото, докато стане на конци. Сервирайте  го върху канапе от картофено пюре и малките лукчета, полейте от соса, в който се е пекло и се насладете на най-вкусното и ароматно агнешко! 

Picantina. Подправено с вкус.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Picantina (@picantina.bg)