
Съставки:
За основата:
2 ч.ч. бисквити
1/4 ч.ч. масло
1 с.л. Picantina канела
За крема:
600 г крем сирене
1 ч.ч. захар
4 големи яйца
1/2 ч.ч. заквасена сметана
За топинга със солен карамел:
1 ч.ч. захар
6 с.л. масло
1/2 ч.ч. течна сметана
1 ч.л. морска сол
1/2 ч.ч. обелени фъстъци
Използвани продукти:

Чийзкейк със солен карамел, фъстъци и канела
Начин на приготвяне:
Бисквитите натрошаваме на ситно (с помощта на кухненски робот или блендер) и смесваме с разтопеното масло до получаване на гладка смес. Поставяме хартия за печене във форма за торта и сместа разпределяме равномерно на дъното, като притискаме с ръце, за да се получи стегната основа на чийзкейка. Отгоре поръсваме равномерно с канелата.
В голяма купа разбиваме с миксер крем сиренето и захарта. Добавяме яйцата едно по едно, като разбъркването продължава. Добавяме заквасената сметана и отново разбъркваме до гладка и кремообразна смес, която изсипваме върху основата. Печем на водна баня в предварително загрята на 160°C фурна за 90 минути, или докато центърът се стегне. Чийзкейкът оставяме да изстине в изключена фурна с леко отворена врата, след което изваждаме и оставяме да се охлади изцяло.
За топинга загрява захарта в тенджера на средновисока температура, като непрекъснато бъркаме, докато се разтопи. След това малко по малко добавяме маслото и сметаната с постоянно бъркане, оставяме да ври 1 минута, след което отстраняваме от огъня и разбъркваме с морската сол и фъстъците. Изчакваме да се охлади леко, след което изливаме върху чийзкейка и оставяме да стегне в хладилник.