
Съставки:
Необходими продукти:
За 4 пърленки с диаметър 18 см
За тестото:
300 г брашно
½ ч.л. сол
5 г (½ половин пакет) бакпулвер
180 мл много топло прясно мляко
3 с.л. зехтин
За плънката:
600 г картофи (обелени и нарязани)
80 мл горещо мляко
30 г зехтин
½ ч.л. сол
200 г кашкавал, нарязан
Picantina Странджанска шарена сол на вкус
За намазване след изпичане:
50 г разтопено масло
Picantina Странджанска шарена сол на вкус
Използвани продукти:

Ароматни пърленки с плънка картофено пюре и кашкавал
Начин на приготвяне:
Сваряваме обелените картофи. Смесваме всички изброени съставки в купа и омесваме тесто. Трябва да бъде меко и нелепнещо.
Разделяме готовото тесто на 4 парчета и оформяме топки. Намазваме ги с олио и покриваме с фолио. Не е необходимо да втасва, само да почине, докато сварим картофите.
Намачкваме сварените картофи и ги смесваме с горещото мляко, маслото и 2 чаени лъжици Picantina Странджанска шарена сол. Оставяме пюрето да се охлади напълно.
Разточваме с точилка много тънко всяка топка в кръгла форма с диаметър 26-28 см.
Поставяме в центъра от картофеното пюре и резенчета кашкавал. Оформяме пърленките, като прегъваме краищата на тестото върху плънката, както е показано във видеото.
Трябва да се постараем да не остава въздух вътре. Диаметърът на пърленките е приблизително 18 см.
Готвим в незалепващ тиган, много леко намазан с олио, на ниска температура. За всяко страна около 4 минути е достатъчно.
Разбъркваме меко масло с Picantina Странджанска шарена сол на вкус. Вадим готовите пърленки от тигана и ги намазваме по повърхността с ароматното масло.
Благодарим за рецептата на Таня Донева!