fbpx

Съставки:

За агнешкото:
2 кг агнешка плешка
2 с.л. Picantina червен пипер
1 с.л. Picantina млян черен пипер
Сол на вкус
400 мл бира

За ориза:
1 ч.ч. ориз (320 г)
3 ч.ч. вода (същата чаша на ориза)
300 г спанак
250 г лапад
2 връзки пресен лук
1 връзка пресен чесън
1 с.л. Picantina джоджен
5-6 с.л. зехтин

Използвани продукти:

Агнешко с лапад, спанак и ориз

Приготвяне
мин
Порции
Трудност
Лесна

Начин на приготвяне:

1. Измиваме и подсушаваме агнешкото. Обтриваме от всички страни със сол, черен и червен пипер. Поставяме в огнеупорен съд, на дъното изписваме бирата, затваряме плътно с алуминиево фолио (или капак) и поставяме в загрята фурна на 150 градуса с вентилатор. Оставяме да се пече за 4 часа.

2. Готвим ориза отделно. Може да го приготвим предварително или малко преди да се изпечем агнешкото. В дълбок тиган загряваме зехтина и добавяме нарязаните на ситно пресен лук и чесън. След 2-3 минути добавяме нарязаните на дребно спанак и лапад. Оставяме да омекнат и да намалят обема си като бъркаме от време на време. След това добавяме измития ориз и водата. Подправяме със сол на вкус и джоджен. Слагаме капак и готвим на бавен огън около 15 минути, докато ориза си поеме водата.

3. След като агнешкото се изпече, добавяме сготвения ориз със спанака и лапада към бульона и връщаме във фурната за 15 минути на 180 градуса без фолио да се смесят вкусовете и да се запече агнешкото отгоре.

Благодарим за рецептата на dessertsvalley!

  Харесай