Какво да сложим на трапезата на Сирни заговезни?
Празникът Сирни заговезни е известен също и с името “Прошка”, защото на този ден традицията повелява младите да искат прошка от по-възрастните.
Той се чества в неделя, седем седмици преди Великден, един ден преди началото на най-големия пост в годината, а именно Великият пост преди Великден. По този случай на трапезата се слагат “блажни” храни, приготвени предимно от млечни продукти и яйца, които са последно са позволени за хапване на този ден. Някои от основните, задължителни вкусотии на масата са класическа баница с яйца и сирене, питка, халва и варени яйца.
По този повод днес споделяме с теб нашата любима рецепта за празнична погача, с която да зарадваш всички у дома на Сирни заговезни.
Необходими продукти:
- 1 кг брашно
- 2 яйца /единият жълтък се използва за намазване на питката/
- 1 с.л. Picantina хималайска сол
- 1 с.л. кафява захар
- 4 супени лъжици зехтин
- 320 ml прясно мляко
- 100 ml топла вода
- 125 грама краве масло
- 1/2 кубче жива мая
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в 100 ml топла вода, заедно с 1 с.л. брашно и малко захар. Покрива се и се оставя да шупне.
В тава се пресява брашното и се прави кладенче. Изсипва се шупналата мая, добавят се другите продукти и се замесва меко тесто. Прехвърля се в дълбока купа и се покрива със стреч фолио, за да втаса, докато удвои обема си.
Готовото тесто се разделя на 3 части и се оформят 3 платки. Разточва се първата, намазва се с разтопено краве масло. Разточват се и другите две топки тесто по същия начин, подреждат една върху друга с намазване на разтопено масло между тях. Разделя се на 8 триъгълника и се оформят кифлички. Подреждат се в тава с диаметър около 30 см, покрита с хартия за печене. Оформената питка се намазва с останалото разтопено краве масло и следва повторно втасване. Най-отгоре се намазва с разбит жълтък с 1-2 лъжици прясно мляко. По желание, може да поръсите със сусам или маково семе.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 °C на горен и долен реотан до получаване на апетитен загар.
Добър апетит от Picantina. Подправено с вкус. ❤️
Виж необходимите Picantina продукти за тази рецепта тук:
Всяка година за Бъдни вечер правя
пълнена тиква със сушени плодове и ядки.
Много е вкусно.
Mnogo e vkusno