fbpx

Какво да сложим на трапезата на Сирни заговезни?

Празникът Сирни заговезни е известен също и с името “Прошка”, защото на този ден традицията повелява младите да искат прошка от по-възрастните.

Той се чества в неделя, седем седмици преди Великден, един ден преди началото на най-големия пост в годината, а именно Великият пост преди Великден. По този случай на трапезата се слагат “блажни” храни, приготвени предимно от млечни продукти и яйца, които са последно са позволени за хапване на този ден. Някои от основните, задължителни вкусотии на масата са класическа баница с яйца и сирене, питка, халва и варени яйца. 

По този повод днес споделяме с теб нашата любима рецепта за празнична погача, с която да зарадваш всички у дома на Сирни заговезни. 

Необходими продукти:

  • 1 кг брашно
  • 2 яйца /единият жълтък  се използва за намазване на питката/
  • 1 с.л. Picantina хималайска сол
  • 1 с.л. кафява захар
  • 4 супени лъжици зехтин
  • 320 ml прясно мляко
  • 100 ml топла вода
  • 125 грама краве масло
  • 1/2 кубче жива мая

 

Начин на приготвяне: 

Маята се разтваря в 100 ml топла вода, заедно с 1 с.л. брашно и малко захар. Покрива се и се оставя да шупне.

В тава се пресява брашното и се прави кладенче. Изсипва се шупналата мая, добавят  се другите продукти и се замесва меко тесто. Прехвърля се в дълбока купа и се покрива със стреч фолио, за да втаса, докато удвои обема си.

Готовото тесто се разделя на 3 части и се оформят 3 платки. Разточва се първата, намазва се с разтопено краве масло. Разточват се и другите две топки тесто по същия начин, подреждат една върху друга с намазване на разтопено масло между тях.  Разделя се на 8 триъгълника и се оформят кифлички. Подреждат се в тава с диаметър около 30 см, покрита с хартия за печене. Оформената питка се намазва с останалото разтопено краве масло  и следва повторно втасване. Най-отгоре се намазва с разбит жълтък с 1-2 лъжици прясно мляко. По желание, може да поръсите със сусам или маково семе.

Пече се  в предварително загрята фурна на 180 °C  на горен и долен реотан до получаване на апетитен загар. 

Добър апетит от Picantina. Подправено с вкус. ❤️

 

Виж необходимите Picantina продукти за тази рецепта тук:

  Харесай
  Харесай

Коментари

  • Паша Велева
    19.11.2020

    Всяка година за Бъдни вечер правя

    пълнена тиква със сушени плодове и ядки.
    Много е вкусно.

  • Valeriq Man4eva
    22.11.2020

    Mnogo e vkusno

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *