fbpx

Ароматни питки от многолистно тесто


Омесваме тесто от изброените продукти, като не трябва да е прекалено меко. Може да използваме миксер, хлебопекарна или ръчно омесване.

Разделяме го на 6 равни части, по 200 г всяка.

Оформяме топчета. Поставяме ги върху чиния, поръсена с брашно, и покриваме със свежо фолио. Оставяме тестото за 1 час, докато се отпусне. След това разточваме първото топче в кръгла форма и го намазваме равномерно с меко масло. Поръсваме навсякъде с шарена сол. Повтаряме това и с останалите топчета тесто, като последното не намазваме с масло.

Поставяме така оформеното тесто в голяма чиния и го покриваме отново със свежо фолио. Прибираме в хладилник поне за 1 час.

След като извадим тестото от хладилника, разточваме го веднага, докато маслото е още студено, на голяма кора с приблизителни размери 50х40 см. Изрязваме крайчетата, за да се оформи правилен правоъгълник (не е задължително).

След това нарязваме тестото по дължина, с помощта на нож за пица на 6 равни ленти. Срязваме точно по средата тези ленти.

Сега е време да оформим питките, като разтягаме леко всяка лента и навиваме тестото на четирите си пръста. Прегъваме наполовина едно върху друго, за да оформим питките, които приличат малко на гевречета с дупка по средата.

Така офермените питки поставяме върху голяма тава, постлана с хартия за печене, и ги покриваме с фолио. Прибираме ги в хладилник за една нощ.

На сутринта изваждаме тавата от хладилника и оставяме питките на стайна температура за минимум 2-2 ½ ч.

След това махаме фолиото и ги намазваме по повърхността със слънчогледово олио.

Изпичаме за 30 минути на 180°С, като ги поставим в студена фурна.

Благодарим за рецептата на Таня Донева!