fbpx

Вити пърленки с Picantina Странджанска шарена сол


Замесваме меко тесто от брашното, водата и маята. Тестото покриваме с кърпа, за да втаса на топло, докато удвои обема си. След втасване, разделяме тестото на осем топки. Покриваме ги с кърпа, оставяме ги да починат още 10 минути.

Всяка топка разточваме на кръг с диаметър около 30 см. Намазваме с меко или разтопено масло, поръсваме с  Picantina Странджанска шарена сол със самардала и ги свиваме в полукръг.

Правиме разрези около сантиметър от края на тестото (от външния край, не прегънатата сърцевина), на максимално близко разстояние, за да се усукат много повече слоеве в пърленката след това.

След като направим разрезите, отваряме пак кората тесто и я събираме на фитил, който усукваме на охлювче. Оставяме настрана и повтаряме стъпките с другите топки тесто.

Загряваме сух тиган на висока температура, но най-добре не максимална. Взимаме едно от фитилчетата и разточваме на тънък кръг. Печем в горещия тиган от двете страни, като обръщаме постоянно, за да не прегори.

Готовите пърленки редим една върху друга, а преди сервиране намазваме с още малко масло.

Толкова са крехки и се късат на конци. Във всяка плетеница се носи ухание на масло и шарена сол със самардала – не можеш да им устоиш!

Благодарим за рецептата на Люси Евтимова