Пълнени сушени чушки с ориз и манатарки
1. Заливаме сушените чушки и манатарките (поотделно) с гореща вода и ги оставяме да омекват за 20 минути. В никакъв случай не изхвърляме водата от гъбите.
2. Запържваме лука и морковите, нарязани на ситно в зехтина за няколко минути.
3. Добавяме нарязаните манатарки, измития ориз и ароматната вода от гъбите.
4. Подправяме с подправката за пълнени чушки и готвим, докато оризът попие течността, като разбъркваме от време на време. Сваляме от котлона и пълним омекналите чушки с плънката.
5. Подреждаме ги в дълбока тава. Добавяме горещата вода и малко мазнина (2-3 с.л.) върху чушките. Печем в загрята фурна на 190 градуса за 40 минути, като по средата на печенето обръщаме чушките.
6. За соса: Смесваме в купичка водата с брашното. Бъркаме, докато брашното се разтвори напълно, да няма бучки. Изсипваме сместа в малка касерола и я слагаме на средна степен на котлона. Прибавяме вътре останалите съставки за соса и бъркаме с телена бъркалка, докато сместа заври. След което дърпаме от котлона и сосът е готов.
Благодарим за рецептата на Вероника Георгиева!

