Съставки:
~250 г кори за баница
200 г разтопено и охладено масло
4 бр. яйца размер L
150 г маскарпоне
250 г рикота
100 г настъргано пекорино или друг вид твърдо сирене
100 мл течна сметана
200 г грах
300 г аспержи
1 ч.л. Picantina чили
1 ч.л. Picantina сладък пушен червен пипер
1/3 ч.л. Picantina микс пипери
щипка сол
100 г босилково песто
Необходими продукти за соса:
2 ч.л. горчица
2 с.л. мед
70-80 мл зехтин екстра върджин
щипка сол
1 ч.л. Picantina сушен риган
За декорация:
сурово-пушена шунка/бекон/салам или друг вид месо по избор
кълнове отново по избор
няколко печени лешника
няколко репички
Използвани продукти:
Зелен тарт с аспержи
Начин на приготвяне:
Приготвяме си кръгла форма за печене с отделящо се дъно с диаметър около 24 см. Включваме фурната да загрява на 180 градуса.
В купа разбиваме яйцата. Прибавяме рикотата и маскарпонето и отново разбиваме. Добавяме сметаната и подправките и разбиваме повторно до еднородна смес.
Измиваме и нарязваме аспержите на парченца. Прибавяме ги* към сместа.
*Виж бележките преди рецептата.
Добавяме и граха и разбиваме. Оставяме настрана.
Приготвяме основата на тарта:
Във формата за печене подреждаме корите за баница, като слепваме една с друга с малко разтопено масло. Оставяме краищата на корите да надстърчат в края.
Изсипваме сместа в основата от кори за баница. С лъжичка сипваме от пестото върху горната част на тарта и разбъркваме внимателно. Отгоре подреждаме връхчетата аспержи, ако сме отделили такива.
Слагаме тарта да се пече на 180 градуса за около 45-50 минути.
След изпичане оставяме за кратко във формата и отделяме дъното и стените. Заливаме обилно със соса и декорираме по избор и сервираме, или изчакваме да изстине, ако предпочитаме да сервираме студен.
Благодарим за рецептата на Ели Сърбева!