Съставки:
За основата:
200 г бисквити
2 с.л. кафява захар
85 г масло, разтопено
Карамелен сос
200 мл млечна сметана над 30% масленост, разделена
200 г светлокафява захар
85 г масло
1 ч.л. ванилов екстракт
½ ч.л. сол
За чийзслоя:
600 г крема сирене
250 г маскарпоне
220 г кафява захар
120 г заквасена сметана
3 големи яйца, стайна температура
1 голям жълтък
1 с.л. ванилов екстракт
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. канела на прах Picantina
Карамелен топинг от ябълки:
3 ябълки, измити, обелени и нарязани
2 с.л. кафява захар
1 ч.л. канела на прах Picantina
50 г масло
2-3 с.л. вода
1 с.л. от карамеления сос, може и без него
Използвани продукти:
Ябълков чийзкейк с канела и карамел
Начин на приготвяне:
Започваме с приготвянето на карамеления сос, за да има възможност да изстине до стайна температура преди да го използваме.
Поставяме всички продукти и само 100 г от сметаната в удобна касерола и бъркаме на средно-висока температура на котлона, докато сосът стане с приятен карамелен цвят. След като го махнем от огъня, прибавяме останалото количество сметана и разбъркваме до еднородна смес. Можем да го разредим с още сметана, след като изстине и стегне леко, до желаната консистенция.
За основата загряваме предварително фурната до 180°С.
Поставяме бисквитите в блендер или чопър и ги смиламе, докато получим фини трохи.
Добавяме кафявата захар и маслото, разбъркваме.
Изсипваме сместа във форма с подвижно дъно с диаметър 21-22 см и я оформяме добре, като притискаме и направим лек борд по стените на формата.
Изпичаме основата във фурната за 10 минути и оставяме да изстине.
За ябълковия пълнеж, поставяме нарязаните ябълки в тиган. Добавяме канелата, захарта, маслото и няколко супени лъжици вода. Готвим на средна температура, докато ябълките омекнат леко.
За чийзсместа поставяме всички изброени продукти в голяма купа и разбъркваме до еднородна консистенция.
Приготвяме чийзкейка, като изсипем половината от чийзсместа върху основата. Поставяме половината от ябълките и няколко лъжици от карамеления сос. Отгоре изсипваме останалото количество от чийзсместа и повтаряме с ябълките и карамела.
Можем да изпечем чийзкейка и без водна баня, но за да сме сигурни, че няма да се напука по повърхността, поставяме няколко слоя фолио отдолу на фомата и печем на водна баня за 60-70 минути на 160°С. Проверяваме центъра на чийзкейка, след като стане кафеникавозлатист по края. В средата трябва да е още мек, тогава е готов и ще бъде с кремообразна текстура.
Прибираме чийзкейка в хладилник за 4-6 часа, след като се охлади до стайна температура.
Преди сервиране приготвяме още две три ябълки с канела, захар и масло и декорираме чийзкейка за още повече вкус и разкош.
Завършваме с карамелен сос и му се наслаждаме.
Благодарим за рецептата на Таня Донева!