Съставки:
За основата:
20 листа кори за баница
200 г масло
80 г орехи
80 г шамфъстък
1/2 ч.л. канела
25 г захар
100 г шоколад
За шоколадовата торта:
180 г брашно
200 г захар
190 г кафява захар
40 г Picantina какао
1/2 ч.л. сода
1 ч.л. бакпулвер
2 яйца
120 мл олио
480 мл прясно мляко
1 ванилия
шипка сол
За шоколадовия ганаш:
120 мл сметана
100 г тъмен шоколад
Използвани продукти:
Шоколадова торта “Баклава”
Начин на приготвяне:
Започваме с приготвянето на плънката за корите. За целта нарязваме на ситно ядките и прехвърляме в купа. Прибавяме още нарязания на ситно шоколад (може да ползвате и шоколадови капки), канелата и захарта. Разбъркваме.
Разтопяваме маслото в купа и си приготвяме лъжица и четка за нанасяне. Взимаме формата за торта и слагаме лист кора за баница. Намазваме я с масло и слагаме следващата. Както поясних, вместо цяла кора, успях да направя един пласт от половин кора и така за десет пласта ми отидоха само 5 кори.
След като напарим десет пласта, слагаме половината от плънката и започваме следващия пласт. Той е по-малък, само от пет пласта (на мен ми отидоха само две и половина кори). Между всяка отново слагаме масло. След това слагаме втората половина от плънката и завършваме с останалите пет пласта (или кори), отново с масло по всяка от тях. След като основата ни е готова, се захващаме с тортата.
Приготвяме всички продукти на стайна температура и претеглени като количество, за да стане всичко бързо и лесно.
В купата на миксера слагаме яйцата и олиото и ги пускаме да се разбиват. През това време в купа смесваме всички сухи съставки, докато получим хомогенна смес.
Към яйцата и олиото прибавяме млякото, а след това започваме да прибавяме малко по малко от сухата смес.
Не се учудвайте, ако крайният резултат ви се стори твърде течен – така трябва да бъде, за да си гарантираме една изключително сочна торта. Изсипваме сместа върху основата от корите за баница и пъхаме да се пече на 180°С за около час.
След като тортата се изпече, я оставяме да се охлади напълно. Тъй като аз я приготвях привечер, я оставих за цялата нощ. На сутринта беше спаднала издутината и беше станала равна, идеална за покриване с ганаш.
Ганаша приготвяме, като загряваме сметана до точка на кипене и прибавяме нарязания шоколад, докато се разтопи в нея. Разбъркваме с телена бъркалка до получаването на лъскав шоколадов крем.
Изсипваме върху тортата, докато е още във формата. Аз оставям тортата да изстине на стайна температура. Така ганашът не се втърдява прекалено. По-късно махам от формата и украсявам.
Благодарим за рецептата на Люси Евтимова!