Съставки:
Около 600 г кайма
1 пакетче Picantina FixUP Пържени кюфтета
4 бр. картофи
1-2 печени чушки
150 сирене
1 глава лук
1 яйца
2-3 с.л. лютеница
олио
сол
Използвани продукти:
Сач с картофи, кюфтета и сирене
Начин на приготвяне:
Започваме с подготовката на сача. Намазваме хубаво с мазнина по всички страни отвътре и пъхаме в студена фурна да загрее постепенно до 180°С.
През това време каймата за кюфтетата омесваме заедно със съдържанието на Picantina FixUP Пържени кюфтета (пакетчето изсипваме в 100 мл вода или прясно мляко, разбъркваме, изчакваме 5-10 минути и тогава прибавяме към каймата).
Каймата оставяме настрани да преседи за около половин час в хладилник.
Втора стъпка: картофите режем на кръгчета; докато оформим кюфтенцата, кипваме малко вода със сол и в нея бланшираме картофите за минута-две. Това ще им помогне да се запекат по-бързо.
При готовност изваждаме вече затопления сач от фурната и започваме със следната подредба: кюфте, картоф, кюфте, картоф и т.н.
В средата на сача слагаме сиренето и отгоре нареждаме нарязаните на слайсове лук и печена чушка.
Към лютеницата прибавяме 100-150 мл вода, с която се залива сиренето.
Ястието печем за около 40 минути, като може да покрием с лист фолио, ако картофите тръгнат да загарят.
След като е почти готово, го изваждаме за малко, разбъркваме сиренето, като правим малко място в средата, където добавяме яйцето.
След като сачът е готов, поръсваме със свеж магданоз.
Благодарим за рецептата на Люси Евтимова!