fbpx

Съставки:

Около 600 г кайма
1 пакетче Фикс Пържени кюфтета на Picantina (за редовните фенове на фиксовете – сигурно сте забелязали, че фиксовете на Picantina са с нов дизайн)
4 броя картофи
1-2 печена чушка
150 гр. сирене
1 глава лук
1 бр. яйце
2-3 с.л. лютеница
олио
сол
магданоз* по желание

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ:

Предварителна подготовка: 30 мин.
Печене: 40 мин.

Използвани продукти:

Реден сач с картофи, кюфтета и сирене

Приготвяне
70 мин
Порции
4
Трудност
Лесна

Начин на приготвяне:

Започнете с подготовката на сача. Намажете го хубаво с олио по всички страни отвътре и го пъхнете в студена фурна да загрее постепенно до 180 градуса.

През това време направете каймата за кюфтетата, като за целта само омесете каймата със съдържанието на фикса (по рецепта – пакетчето се изсипва в 100ml вода или прясно мляко, разбърква се, изчаква се 5-10 минути и тогава се прибавя към каймата). В него има от подправки до галета, така че не трябва нищо друго.

Хубаво би било да оставите каймата да престои така поне за около половин час в хладилника, но и без изчакване – пак ще стане вкусно.

 

Втората стъпка – обелете и нарежете картофите на кръгчета, като може да използвате вълнообразно ножче, за да са по-хубави. Опитайте се да изберете сходни по големина картофи, които да бъдат и с големината на кюфтенцата, които ще направите. Ето така: 

Докато оформяте кюфтенцата едно по едно, кипнете малко вода със сол и бланширайте картофите за минута-две. Това ще им помогне да се запекат по-бързо и да не рискувате картофките да останат твърди.

Като сте готови с всичко, изваждате вече затопления сач от фурната и започвате да редите в кръг по ръба му кюфтенце, картофче, кюфтенце, картофче и така докрай. 

В средата на сача сложете сиренето и наредете отгоре нарязания на слайсове лук и печена чушка.

Размийте лютеницата с 100-150 мл вода и залейте в средата сиренето, ако искате и картофките и кюфтетатата, върху които сложете и малко олио.

Сложете ястието да се пече за около 40 минути, като може да го покриете с лист фолио, ако картофките започнат да загарят. 

След като е почти готов сачът, изваждате го за малко и разбърквате сиренето, като правите малко място в средата и чуквате яйцето.

След като сачът е готов, може да го поръсите с малко свеж магданоз.

Picantina. Подправено с вкус. 

 

  Харесай