fbpx

Съставки:

Около 600 г кайма
1 пакетче Picantina FIXUP пържени кюфтета (за редовните фенове на фиксовете – сигурно сте забелязали, че фиксовете на Picantina са с нов дизайн)
4 броя картофи
1-2 печена чушка
150 г сирене
1 глава лук
1 бр. яйце
2-3 с.л. лютеница
олио
сол
магданоз* по желание

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ:

Предварителна подготовка: 30 мин.
Печене: 40 мин.

Използвани продукти:

Реден сач с картофи, кюфтета и сирене

Приготвяне
70 мин
Порции
4
Трудност
Лесна

Начин на приготвяне:

Започваме с подготовката на сача. Мажем го хубаво с олио по всички страни отвътре и го пъхаме в студена фурна да загрее постепенно до 180°C.

През това време правим каймата за кюфтетата, като за целта само омесваме каймата със съдържанието на фикса (по рецепта – пакетчето се изсипва в 100 мл вода или прясно мляко, разбърква се, изчаква се 5-10 минути и тогава се прибавя към каймата). В него има от подправки до галета, така че не ни трябва нищо друго.

Хубаво би било да оставим каймата да престои така поне за около половин час в хладилника, но и без изчакване – пак ще стане вкусно.

 

Втората стъпка – белим и нарязваме картофите на кръгчета, като може да използваме вълнообразно ножче, за да са по-хубави: 

Докато оформяме кюфтенцата едно по едно, кипваме малко вода със сол и бланшираме картофите за минута-две. Това ще им помогне да се запекат по-бързо и да не рискуваме картофките да останат твърди.

Като сме готови с всичко, изваждаме вече затопления сач от фурната и започваме да редите в кръг по ръба му: кюфтенце, картофче, кюфтенце, картофче и така докрай. 

В средата на сача слагаме сиренето и нареждаме отгоре нарязания на слайсове лук и печена чушка.

Размиваме лютеницата със 100-150 мл вода и заливаме в средата сиренето, добавяме и малко олио.

Слагаме ястието да се пече за около 40 минути, като може да го покрием с лист фолио, ако картофките започнат да загарят. 

След като е почти готов сачът, изваждаме го за малко и разбъркваме сиренето, като правим малко място в средата и чукваме яйцето.

След като сачът е готов, може да го поръсим с малко свеж магданоз.

Picantina. Подправено с вкус.

  Харесай