fbpx

Съставки:

950 г пшенично брашно
200 г сирене
3 яйца
380 мл прясно мляко
1 кубче прясна мая
1 с.л. захар
2 ч.л. сол
200 г масло (на стайна температура)

За намазване:
1 жълтък
1 с.л. прясно мляко

За топване:
Picantina трапезна шарена сол

Използвани продукти:

Пухкава питка със сирене

Приготвяне
мин
Порции
Трудност
Лесна

Начин на приготвяне:

1. Затопляме млякото леко. Трябва нито да е прекалено горещо, нито студено. С пръст се проверява най-точно – като го потопим, да му е приятно топло.
2. Добавяме 1 с.л брашно и 1 с.л. захар към млякото, както и маята. Разбъркваме, докато маята се разтвори и оставяме настрани, докато шупне за около 15 минути.
3. В голяма купа пресяваме брашното.
4. Правим кладенче в средата и добавяме разбитите яйца, шупналата смес и солта и разбъркваме. След това омесваме меко тесто върху равен плот. Прехвърляме в купа, поръсена с малко брашно, покриваме с кухненско стреч фолио и кърпа и оставяме да втасва, докато удвои обема си (около час-час и половина).
5. Разделяме на 3 равни части.
6. Разточваме всяка с малко брашно във формата на кръг горе-долу с диаметър 40 см.
7. Подреждаме ги една върху друга като намазваме с размекнатото масло (по 1/3 за всяка кора) и поръсваме с натрошеното сиренене.
8. Навиваме на руло и разрязваме на парчета с дебелина около 3 пръста.
9. Подреждаме на разстояние едно от друго в кръгла тава, намазана с малко масло. Оставяме да втасват втори път за 40 минути.
10. Разбиваме жълтъка с прясното мляко и намазваме втасалата питка.
11. Печем 15 минути в предварително загрята фурна на 200 градуса с горни и долни реотани без вентилатор, след което намаляме на 180 градуса и печем още 35 минути на реотани + вентилатор. Покриваме отгоре с фолио по средата на печенето, за да не изгори.
12. След като се изпече, поднесяме веднага, докато е гореща с щедро количество шарена сол.

Благодарим за рецептата на Вероника Георгиева!

  Харесай