
Съставки:
200 г вода
200 г мляко
30 мл олио
1 с.л. бакпулвер
~560 г пшенично брашно
1/3 ч.л. сол
Допълнително:
200 г разтопено масло
30 мл олио
За поръсване на питките:
Picantina Балканска ръсеница
Picantina Шарена сол със самардала
Picantina чубрица
За намазване на питките и тигана по време на печене:
60 г разтопено масло
Използвани продукти:



Плоски питки с масло на тиган
Начин на приготвяне:
В дълбока купа изсипваме млякото и водата, прибавяме солта и брашното с бакпулвера. Започваме да бъркаме и омесваме меко тесто. Ще бъде леко лепкаво, но такова трябва да стане.
Разделяме тестото на 8 равни части. Всяка част оформяме на топка. Подреждаме топките в тава и покриваме със свежо фолио, за да не изсъхват. Поръсваме работния плот с малко брашно и започваме да разточваме (може да добавяме по малко брашно). Когато кората е достатъчно тънка (около 40 см в диаметър разточена), намазваме обилно с разтопено масло, поръсваме с шарена сол, чубрица или балканска ръсеница.
Използвайки нож за пица, правим успоредни разрези в средата от край до край, без да режем края. Завиваме на руло и след това на охлювче. Подпъхваме края отдолу и притискаме с ръце.
Подреждаме всяка оформена питка в тава. След като сме оформили и осемте кори, слагаме тиган на котлона и го нагорещяваме на умерен огън. Леко разточваме оформената питка, така че да се сплеска леко и я слагаме да се пече в намаслен тиган за около 4 минути. Обръщаме внимателно с шпатула и мажем с масло изпечената страна.
Поднесяме с разядки по избор.
Благодарим за рецептата на CakeAndPancake!