fbpx

Съставки:

400 г брашно
200 мл топло прясно мляко
60 г захар
1 яйце
65 г меко масло
10 г Picantina суха мая
10 г Picantina ванилoва захар
щипка сол

За крема:
2 яйца
500 мл прясно мляко
65 г масло
50 г захар
3 с.л. брашно
10 г Picantina ванилова захар

Още:
мармалад
пудра захар

Използвани продукти:

Печени понички

Приготвяне
мин
Порции
Трудност
Лесна

Начин на приготвяне:

Започваме, като приготвяме тестото. За целта пресяваме брашното и слагаме две трети от него в купа. Правим кладенче и изсипваме захарта, маята и затопленото мляко.

Разбъркваме и оставяме да шупне за две-три минути. След като се появят балончетата, сме готови за действане. Прибавяме маслото, нека бъде меко, на стайна температура. След това прибавяме яйцето,

солта и ваниловата захар. Разбъркваме и замесваме с помощта на останалото ни брашно, меко, нелепнещо тесто.

Оформяме го на топка и го поставяме в леко намаслена с олио купа да втаса за около час или поне половин час във фурната на 50° C.

Когато тестото втаса, може да го разточим на лист и да изрежем формички или да го разделим на равни части, които оформяме на кръгчета. Аз направих и двете.

Оставяме да бухнат отново ето така:

След това с дъното на чашка правим вдлъбнато в средата на поничките.

В средата слагаме по малко от крема. Най-добре го пригответе няколко часа по-рано, а може дори от предния ден. За него сложете 2/3 от млякото в подходящ съд на котлона, прибавете захарта, разбъркайте и оставате да се затопли.

През това време в купичка разбийте яйцата с брашното, ванилията и останалото мляко и прибавете към млякото на котлона при непрестанно бъркане, за да не загори. Бъркаме, докато се сгъсти, а след това дърпаме от огъня и оставяме да се охлади напълно.

Печем поничките в предварително загрята фурна на 180° C за около 20 минути.

След като се изпекат, слагаме малко мармалад върху крема и поръсваме с пудра захар.

Благодарим за рецептата на Люси Евтимова!

  Харесай