fbpx

Съставки:

1 бр. средноголямо пиле, почистено
3-4 с.л. Picantina GRILLHOUSE за пиле или Picantina Подправка за пиле
1 кг кисело зеле
1-2 ч.л. Picantina пушен червен пипер
2 бр. глави лук, обелен и нарязан на дребно
7-8 бр. печурки, измити и нарязани на дребно
3/4 ч.ч. ориз арборио
1/2 ч.ч. стафиди
~150 г меко масло
сол, черен пипер

Използвани продукти:

Пълнено пиле с кисело зеле

Приготвяне
90 мин
Порции
6
Трудност
Лесна

Начин на приготвяне:

Слагаме тенджера с около 1 л вода и 1 ч.л. сол да кипне на котлона. Когато водата заври, изсипваме ориза и готвим, както е описано на опаковката. След като свалим от огъня, отцеждаме водата, прибавяме стафидите и оставяме настрани.

В тиган нагорещяваме масло и задушаваме лука и нарязаните на дребно гъби. Готвим няколко минути, докато гъбите не се размекнат напълно. Прибавяме ориза със стафидите, разбъркваме и оставяме настрани, за да изстине плънката напълно.

Включваме фурната да загрява на 200°С и си приготвяме голяма тава за печене с диаметър около 30 см.

Измиваме и почистваме добре пилето. Подсушаваме го с кухненска хартия. Пълним го с плънката. Това, което остане, смесваме със зелето и пушения червен пипер. Изсипваме зелето в тавата.

В купичка слагаме мекото масло и добавяме подправката за пиле. Разбъркваме. Внимателно отделяме кожата на пилето. Разпределяме част от маслото под кожата. Подпъхваме бутчетата отдолу или ги завързваме с готварски конец, за да не изтече плънката по време на печене. Намазваме пилето отгоре с ароматното масло и го слагаме да се пече за около час.

След 30-тата минута го вадим и с четка намазваме кожата с ароматно масло. Връщаме го да се допече и повтаряме след още 30 минути.

След като извадим пилето от фурната, може да намажем още с меко масло.

Благодарим за рецептата на CakeAndPancake!

  Харесай