Съставки:
1 пуйка (около 4 кг)
2 глави лук
600 г сварени и обелени кестени
125 г терин от гъши/патешки дроб
250 г масло
2 буркана кисело зеле
литър преварена вода
2 с.л. морска сол
2 с.л. олио
Picantina Микс пипери
Picantina Сладък червен пипер
Picantina Млян черен пипер
Picantina Подправка за пиле
Използвани продукти:
Пълнена пуйка с кестени
Начин на приготвяне:
Измиваме пуйката, почистваме я добре и я подсушаваме с домакинска хартия. Овкусяваме я с подправката за пиле и масло. Лукът нарязваме и задушаваме в 2-3 с.л. масло, а когато леко омекне, добавяме кестените, които задушаваме с лука и маслото за няколко минутки. Добавяме терина. Разбъркваме, подправяме с прясно смлян черен пипер и пълнежът е готов.
На дъното на дълбока тава поставяме нарязаното кисело зеле, предварително подправено с червен пипер и пушен червен пипер, както и малко олио. Върху зелето поставяме пуйката, пълним я с плънката и я зашиваме. Нарязваме кубчета масло и наливаме около 1-1.5 л пилешки бульон. Покриваме тавата с капак или алуминиево фолио.
Печем в загрята на 200°С фурна за около 30-40 минути, след това намаляме фурната на 150°С и печем за 3 часа. Колкото по-дълго печем пуйката, толкова по-добре.
Благодарим за тази вкусна рецепта на Венета Рóмански.
Историята
“Именно уханието е нещото, с което свързвам това любимо време от годината. На Бъдни вечер, още като малко дете, с майка ми започвахме рано-рано да готвим постните ястия за вечерта. Баща ми и брат ми излизаха на пазар за коледна елха и когато се прибираха тати винаги казваше “Любимият ми ден от годината. У дома мирише на вкусно”. Искам това да предам и на моите деца – да свързват Коледа с нейните аромати.
Реших да ви покажа рецептата, която в последните години традиционно приготвяме за Коледа – пълнена пуйка с кестени. Обожавам я, добре подправен пълнежът е най-любимото ми нещо.”
Вижте видео рецептата:
Вижте тази публикация в Instagram.