fbpx

Съставки:

1 пуйка (около 4 кг.)
2 глави лук
600 г сварени и обелени кестени
125 г терин от гъши/патешки дроб
250 г масло
2 буркана кисело зеле
литър преварена вода и
2 с.л. морска сол
2 с.л. олио
Picantina микс пипери
Picantina Сладък червен пипер
Picantina Млян черен пипер
Picantina Подправка за пиле

Използвани продукти:

Пълнена пуйка с кестени

Приготвяне
240 мин
Порции
9
Трудност
Средна

Начин на приготвяне:

Пуйката се измива, почиства добре и подсушава с домакинска хартия. Овкусява се с подправката за пиле и масло. Лукът се нарязва и се задушава в 2 – 3 с.л. масло, когато леко омекне, се добавят кестените, които се задушават с лука и маслото няколко минутки. Добавя се теринът. Разбърква се, подправя се с прясно смлян черен пипер и пълнежът е готов. 

На дъното на дълбока тава се поставя нарязаното кисело зеле, предварително подправено с червен пипер и пушен червен пипер и малко олио. Върху зелето се поставя пуйката, която се пълни с плънката и се зашива. Нарязват се кубчета масло и се налива около 1 – 1.5 л пилешки бульон. Тавата се покрива с капак или алуминиево фолио. 

Пече се в загрята на 200° фурна за около 30 – 40 минути, след това фурната се намалява на 150° и се оставя да се пече за 3 часа. Колкото по-дълго се пече пуйката, толкова по-добре.

Благодарим за тази вкусна рецепта на Венета Рóмански.

Историята

“Именно уханието е нещото, с което свързвам това любимо време от годината. На Бъдни вечер, още като малко дете, с майка ми започвахме рано-рано да готвим постните ястия за вечерта. Баща ми и брат ми излизаха на пазар за коледна елха и когато се прибираха тати винаги казваше “Любимият ми ден от годината. У дома мирише на вкусно”. Искам това да предам и на моите деца – да свързват Коледа с нейните аромати.
Реших да ви покажа рецептата, която в последните години традиционно приготвяме за Коледа – пълнена пуйка с кестени. Обожавам я, добре подправен пълнежът е най-любимото ми нещо.”

Вижте видео рецептата:

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Венета Рóмански | Майка на две и кулинарен ентусиаст | ????‍????‍???? (@veneta.romanski)

  Харесай