Съставки:

1 брой пуйка - около 2 kg, може да използвате и дреболиите към нея /почистени и сварени предварително, нарежете ги на парченца и ги използвате към плънката/
2-3 с.л. Picantina подправка за пиле
2 ч.л. Picantina канела
Picantina черен пипер млян на вкус
200 ml бяло вино
50 ml зехтин

ПРОДУКТИ ЗА ПЛЪНКАТА:
50 ml зехтин
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
200g ориз
100g сушени плодове по желание /кайсии, стафиди, смокини/
100g ядки по желание /кедрови ядки, орехи/
Picantina черен пипер млян на вкус

Използвани продукти:

Пълнена пуйка със сушени плодове и ядки

Приготвяне
180 мин
Порции
6
Трудност
Средна

Начин на приготвяне:

Първо, подгответе продуктите за плънката. Нарежете на малки парченца сушените плодове, смесете ги с ядките.

В касерола задушене до омекване ситно нарязания лук и чесъна с малко вода и зехтин. Добавете почистения, измит ориз заедно с  1 ч.ч. вода и намалете огъня на минимум. Добавете сушените плодове и ядките и разбъркайте. Добавете от подправката за пиле на вкус, канелата и черния пипер, ако е необходимо и сол. Налейте още една чаена чаша вода, похлупете и оставете плънката да набъбне.

Измийте пуйката отвън и отвътре, натрийте я леко със сол. Изберете дълбок съд, за предпочитане глинен съд. Напълнете пуйката с плънката. По желание, може да добавите парченца краве масло или сланина, така месото ще запази сочност. В отвора на пуйката може да сложите половин необелен портокал, за да не изтича плънката,месото също ще се овкуси допълнително.

В купичка смесете зехтин и Пикантина подправка  за пиле, намажете от всички страни пуйката и я поставете в дълбок съд. Полейте с бялото вино, допълнете още една чаша вода и зехтин. Затворете с капак  или покрийте с алуминиево фолио.

Важно! Ако печете в глинен съд, което е препоръчително, той се поставя  задължително студен във фурната. След това включете фурната на 150°C, горен и долен вентилатор и постепенно увеличавайте градусите до 220°C. След като достигне до тази максимална температура, печете 30 минути, след което намалете на 180 °C и печете още 2 часа. По средата на печенето, може да обърне пуйката. Накрая, печете 15 минути без капак, за да получите златиста коричка.

Добър апетит с Picantina!